Granskning

IRM avslöjar Mattias Karlssons lögner efter intervju - förnekar kännedom om trakassrier

Härvan med trakasserier inom Sverigedemokraterna bara växer. Efter Expressens avslöjande om att sexuella övergrepp mörkats inom SD har de drabbade kvinnorna hånats, bespottats och frysts ut. Situationen blev inte mindre rörig när IRM kunde avslöja att Mattias Karlssons exfru, Gabriella Hedarv, blivit såpass trakasserad att hon lämnat sitt jobb inom SD. Under gårdagen deltog Karlsson i en intervju med SR Kronoborg där han fick frågor om trakasserierna mot sin exfru. Karlsson förnekar då all kännedom trots att de var gifta vid tillfället för trakasserierna.

Det hela börjar alltså med att Karlsson intervjuas i P4 Kronoborg. När Karlsson berättar för reportern att det finns kulturella skillnader mellan svenska och invandrare som gör att de har en sämre kvinnosyn så får han en fråga med hur det står till i det egna partiet:

Just nu pågår det en intern diskussion inom Sverigedemokraterna om sexuella trakasserier och andra trakasserier. Bland annat har din före detta fru, Gabriella Hedarv, som säger sig blivit utsatt för trakasserier av partitoppar. Vad säger du om det?

-Det känner jag inte till

Men det måste du ju känna till?

-Nej det gör jag inte.

Men debatten har ju pågått hela helgen?

-Det specifika fallet med min exfru känner jag inte till, det måste hänt efter att vi skiljde oss.

Trakasserierna mot Hedarv utspelade sig under 2011, alltså 3 år innan paret skilde sig, men har sedan dess hållits internt. Vad Karlsson inte vet under intervjun är att Hedarv berättat om händelsen och att vi skrivit om det. Intervjun med Karlsson bryts efter detta och reportern tydliggör att det inte handlar om trakasserier av sexuell natur. Inte nog med det, reportern intervjuar också Hedarv som än en gång berättar om det hon utsatts för:

-Det rör sig om en handfull personer i ledande positioner på olika sätt i partiet. Det handlar om mobbning på arbetsplatsen, försöka utestänga mig från framtida anställning, helt enkelt ta av mig min försörjning. Jag har mått fruktansvärt dåligt av detta. /Hedarv

-Jag tog det här med partiledningen

Är det här partiledningen som satt då?

-Dom sitter fortfarande i partiledningen

Det är nu Karlsson agerar som han alltid gör, skriver ett facebookinlägg om händelsen fullt av desinformation i hopp om att ingen faktiskt lyssnar på själva intervjun. Det är nu viktigt att komma ihåg att Karlsson själv bekräftar att han lyssnat på inslaget:

Så blev det dock inte, utan istället ägnades en ganska stor del av inslaget åt just min ex fru:s flera år gamla arbetsplatskonflikt

Varför är det då viktigt med att Karlsson lyssnat på reportaget? Jo för när Karlsson beskriver journalistens frågor så är dessa inte bara förvanskade, de är direkt förljugna:

Ganska tidigt i intervjun påstod reportern, i samband med en diskussion om vissa invandrargruppers överrepresentation som förövare inom sexualbrott, att min ex fru skulle ha blivit sextrakasserad av män i partiledningen. Jag svarade att det lät mycket märkligt, att det isåfall var något som jag aldrig hört talas om och att reporten med största sannolikhet hade fått något om bakfoten.

Det här är alltså en ren lögn, denna fråga har aldrig ställts. Och även om Karlsson missuppfattat frågan först så kan han inte ha missat när han lyssnar till reportaget i efterhand och reportern klart och tydligt säger: ”Vi ska hålla isär päron och äpplen, när vi pratar om Karlsson före detta fru, så pratar vi om trakasserier. Inte sexuella trakasserier”.

Karlsson fortsätter:

Reporten stod dock på sig, insinuerade att jag nog visst hade koll på vad det här handlade om, att jag bara spelade ovetande och att min ex fru själv hade skrivit om de aktuella händelserna på internet. Jag vidhöll att reportern med största sannolikhet hade missuppfattat något eller fått fel uppgifter.

Ja det är såklart helt orimligt av reportern att ifrågasätta Karlssons historia. Karlsson var bara gift med Hedarv vid tillfället och det är lätt att missa när sin fru avslutar sin anställning. Ja, vi är ironiska..

När intervjun var över gjorde jag en snabb googling och hittade en artikel på en vänsterextrem anti-SD sajt där min ex fru citerades och som jag antar att Sveriges radio hade tagit sina uppgifter ifrån. När jag såg artikeln insåg jag direkt att jag hade haft rätt och att det min ex fru skrivit om inte hade någonting med sextrakasserier att göra utan istället handlade om en flera år gammal arbetsplatskonflikt där hon känt sig illa behandlad i sin yrkesutövning av några personer som då hade ledande ställning inom partiet, men som idag har lämnat sina positioner.

Än en gång, ingen har påstått att det handlar om sexuella trakasserier. Karlsson passar än en gång på att ”krydda” historien med att personerna som trakasserat lämnat sina positioner. Jasså? En part som pekas ut i konflikten är självaste Björn Söder, och visst, han har lämnat en topposition, men för en annan.

I Karlssons kommentarsfält ser vi än en gång Hedarv som pratar nedvärderande om kvinnorna som valde att tala ut i media. Karlsson svarar och lugnar Hedarv med att det inte är hennes fel:

Hedarv56

Hur kommer sig det då att Karlsson sprider sånt här journalistförakt trots att intervjun finns att tillgå? Det hela är ganska enkelt. Karlsson räknar kallt med att sina följare inte kollar källan, och tittar en i hans kommentarsfält så har han rätt.

fsdgdssdg

 


Stötta vår verksamhet
  • 534
    Delningar