Idag kan Nyheter24 berätta att riksdagsledamoten och filmmakaren Kent Ekeroth nu blir polisanmäld. Det krävs inte särskilt mycket för att räkna ut vad anmälan gäller, nämligen hets mot folkgrupp. N24 skriver:

”Bara en sån enkel grej som att förstå att araberna inte värderar liv – att de drivs av ett hat, en önskan om döden – säger det mesta”.

Så skrev riksdagsledamoten Kent Ekeroth på sin blogg 2009. Nu har han polisanmälts för hets mot folkgrupp. Bakom anmälan står föreningen Juridikfronten.

Ekeroth anmälas också för ett flertal kommentarer som skrivits på hans blogg och som han inte tagit bort. Några exempel på oacceptabla kommentarer på riksdagsledamotens blogg är: ”Muhammedaner är djur enligt mig, och en bra Muhammedan är en död Muhammedan!” och ”Stick och häng med dina stinkande somalier och zigenare istället.”

Att Ekeroth själv skriver saker på sin blogg som kan uppfattas som hets mot folkgrupp är kanske inte årets gräns, han brukar ofta vara nära gränsen. Angående brist på kontroll vad gäller kommentarer så kan man ju ändå, någonstans, förvänta sig att en riksdagsledamot ska ha lite mer koll. Som politiker på den nivån finns det inga ursäkter.

Det märkliga är att Ekeroth inte är ensam, nej det är faktiskt en till Sverigedemokratisk riksdagsledamot som anmäls för kommentarer som inte tagits bort. Vi höjer ett ögonbryn av högst ironisk förvåning över att det är vår egen favorit, Thoralf Alfsson, som slarvat med kommentarsmodereringen. Själv ser han dock inte att han gjort något fel, nej i vanlig ordning är det hela en konspiration. Det finns folk som är ute efter honom och han själv är oskyldig som ett lamm:

Jag har ju varit det (polisanmäld, reds. anm) några gånger tidigare och sen när man vet vilka som ligger bakom så är det tydligt att det är personer som är ute efter att hänga ut mig. [...] jag försöker att hålla koll på kommentarerna på min blogg. Men sen finns det alltid illvilliga personer som går in och kommenterar på gamla inlägg.

Har man kommentarer på bloggen får man också förstå att man är skyldig att se till att de kommentarerna inte innehåller något som är olagligt. Det är inte helt svårt att förstå och det är heller inte särskilt svårt att åtgärda: om man anser sig ha för lite tid för att ta sitt ansvar, kanske man får ta bort kommentarsfältet tillsvidare. Behöver Alfsson hjälp med att avaktivera sitt kommentarsfält kan vi säkerligen hjälpa honom med detta. Det vore förstås bra för Alfsson, som slipper bli polisanmäld, och det vore ett hatiskt kommentarsfält mindre för internet.

En seger för alla inblandade, alltså.

***UPPDATERING***

Ekeroth har nu svarat Nyheter 24

Ekeroth hör via mejl av sig till Nyheter24 och menar att han syftar på enstaka organisationer och inte araber som folkgrupp i den anmälda meningen.

– Jag skrev ju uttryckligen ”Hamas är inte ensamma..” följt av en uppräkning. Det handlar med andra ord inte om araber generellt, utan de grupperingar/strömningar jag åsyftar på i inlägget. Anmälan är därför grundlös, säger han.

***UPPDATERING NR2***

Tidigare påstod vi i rubriken att även Alfsson var anmäld för HMF. Det är felaktigt och vi ber om ursäkt för felet som nu är rättat.