Granskning

SD Älvsbyn - om asylsökande demonstrerar ska det tolkas som en krigshandling

IRM har i dagarna granskat Sverigedemokraterna i Älvsbyn och deras förehavanden på sin Facebooksida. SD Älvsbyn har varit flitig i sina sociala medier och delat allt från konspirationsteorier om den judiska makteliten till satirsajten Satiren.se, en sajt som SD Älvsbyn tar som sanningssägare. En annan artikel som de sprider är den om att Kent Ekeroth vill förbjuda asylsökanden från att demonstrera, men SD Älvsbyn tar det hela ett steg längre och kallar demonstrationen för en krigshandling. 

Facebooksidan, som tagits bort efter att vi börjat ställa frågor, var ett mischmasch av rasistisk, nazistiska och satiriska bloggar. Alla sågs som sanningssägare av SD Älvsbyn, inte ens när sajten heter ”Satiren” så reagerade politikerna bakom sidan:

13932866_10155422221609466_7796599890143461851_n

En tapper läsare försöker förklara att det handlar om satir, men SD Älvsbyn slår ifrån sig med att det kan vara sant ändå:

fghfgjgjmgjfgj

När IRM når ansvariga för sidan Orvo Hannlöv och gruppledare Sören Nilsson så vill ingen riktigt ta ansvar för Facebooksidan, men de påstår sig ta ansvar för det som skrivs:

bvmnbc

När vi frågar Hannlöv om vill han inte veta av delningarna av diverse satirsajter. Han vill heller inte kännas vid att de delat antisemitiska och nazistiska bloggar:

fhfhjg

När det kommer till artikel om Ekeroth och att det skulle vara en krigshandling av asylsökande att demonstrera ifrågasätter Handlöv om det ”är något fel med det”:

-De borde inte ha den rättigheten

Varför det?

-Ska det vara tacken det? De är ju missnöjda med allt.

Så om du är asylsökande eller invandrare ska du inte ha rätten att tycka saker?

-Det finns ingen anledning för mig att diskutera detta med dig.

-Du är bara ute efter att sätta igång något. Vi måste få skriva vad vi vill på vår sida utan att ni ska hålla på.

Även gruppledaren Sören Nilsson är fåordig och något förvirrande i sitt resonemang.

Varför har ni nu tagit bort Facebooksidan?

-Jag vet inte.

Varför delade ni nazistiska och antisemitiska sajter med er Facebooksida?

-Jag vet inte om vi gör det, det finns ett ordspråk som säger att undantaget bekräftar regeln. Det görs något misstag då och då. Det ligger i betraktarens ögon att värdera det vi delar.

-Jag vet inte varför du är så intresserad av det här, är du intresserad av nazism och rasism?

Jag är intresserad av vad Sverigedemokraterna sysslar med.

-Jag hoppas du tar hänsyn till det vi påklistras. Jag får tydligen inte, om jag nu är, det är ungefär samma som jag hörde en beskriva det. Om det kommer ut en katt ur ett stall så är det en häst.

Hmmm?

-Det är ungefär likadant med oss. Om man får sätta på oss etiketter som rasister då är vi det.

Nilsson resonera också om att SD är det minst rasistiska partiet eftersom de är såpass unga. Vi får egentligen inga svar om vem exakt inom SD Älvsbyn delat vad och vi har inte kunnat nå ordföranden Donald Sund för en kommentar.

Nedan kan ni se fler delningar från satiriska och nazistiska sajter:


Stötta vår verksamhet
  • 683
    Delningar