Granskning

SD bekräftar flygbladen på Lesbos som deras - avsändaren tidigare aktiv på hatsajter

Igår uppmärksammades det av Sörmland nyheter att flygblad undertecknade Sverigedemokraterna sprids i ett flyktingläger på den grekiska ön Lesbos. Flygbladen innehåller falsk information om hur halalslakt samt niqab och burka skall förbjudas i Sverige, och föga förvånande har SD idag gått ut och bekräftat i SvD att det är dom som ligger bakom flygbladen. Längst ner på flygbladen finns en hemsida som vid IRMs granskning visade sig stå registrerad på en Sverigedemokrat med en något tvivelaktig bakgrund inom partiet.

Mannen bakom hemsidan är Jacob Hagnell, som tidigare hade flera uppdrag som förtroendevald i SD Stockholm, bland annat i kommunfullmäktige och som nämndeman i Södertörns tingsrätt. Parallellt med det har han även blivit avlönad av SD:s riksorganisation under beteckningen ”digital kommunikatör”. I mars blev Hagnell uppmärksammad av Expressen efter en granskning som Researchgruppen gjort. Där framgick det att tjänstemannen vid flera tillfällen skrivit rasistiska kommentarer på diverse hatsajter.

- Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!”

Jacob Hagnell valde efter avslöjandet att självmant lämna sina förtroendeuppdrag hos Sverigedemokraterna efter ett klart brott mot nolltoleransen. Trots det så valde Henrik Vinge att uttala sitt stöd efter att Expressen konfronterat honom med uppgifterna och menade på att förtroendet för tjänstemannen på SD:s riksdagskansli var intakt.

- Jag har pratat med honom och det påverkar inte förtroendet för honom. Och uppdraget som nämndeman har han ju lämnat.

Sedan dess tycks det inte skett några som helst repressalier mot Jacob Hagnell. Det tycks dock till och med som om att han fått lov att vara med och sköta Sverigedemokraternas officiella facebooksida. I september så uppgav han åtminstone i ett uttalande till Nyheter idag att det var han som låg bakom en ”kupp” mot moderaterna via det sociala mediet.

När Nyheter Idag kontaktar Sverigedemokraterna för att fråga vem som tog beslutet att kuppa Moderaternas Facebooksida får vi veta att en av de inblandade är Jacob Hagnell. Han menar att gesten var i all välmening och att han bara vill hjälpa Sveriges numer andra största parti att utveckla sin politik.

– Det är alltid roligt när de övriga partierna i riksdagen välkomnar våra förslag. Vi ville med vår kommentar uppmärksamma Moderaterna att de nästa gång är välkomna att söka ny inspiration bland våra förslag även inom andra områden.

Det kan te sig uppseendeväckande att ett parti med en påstådd nolltolerans väljer att ge nya uppdrag till en ledamot som avgått på grund av ett solklart brott mot densamma. Men kanske är det fullt analogt med SD:s övriga politikers konstanta ”ideologiskt avvikande” åsikter. De hoppas väl på att om de uttrycker sig så rasistiskt som möjligt så skall de också få en anställning på riksdagskansliet, ansvar över partiets sociala medier och inflytande i SD:s officiella rasistkampanjer i Lesbos.

flygblad


Stötta vår verksamhet
  • 3.1K
    Delningar