Granskning

SD försökte få IRM-skribent utkastad från kommunfullmäktige

Sven Hellström Borlänge
Written by Henrik Johansson
Sven Hellström Borlänge

Sven Hellström SD Borlänge

Bilden här ovan sammanfattar stämningen bland SD:s ledamöter i Borlänges kommunfullmäktige när de under gårdagskvällen insåg att undertecknad fanns på plats som åhörare. 

Anledningen till min närvaro var ett rasistiskt medborgarförslag(oklart om det verkligen var ett förslag) som lämnats in av Kaj Löfwenhamn angående de somaliska flyktingar som kommit till Borlänge. Ni som följt IRM och SD känner nog igen efternamnet och ja, det är Ann-Katrin ”Anka” Löfwenhamns man, ni vet kvinnan som ljög om att somaliska kvinnor fick körkort gratis och sedan skyllde på att hon drömt saken. Med det i bakhuvudet blev vi inte särskilt förvånade när vi läste hennes mans hetsande mot den somaliska gruppen:

image1

I ett blogginlägg där en intern mejlkonversation lagts ut så anges Kaj Löfwenhamn som kassör för SD Borlänge runt 2010, idag återfinns han som ersättare hos SD till kommunstyrelsen och i diverse andra nämnder.

Märkligt nog så gick ingen av SD:s politiker upp i talarstolen när förslaget behandlades, inte ens förslagsställarens hustru. Däremot ifrågasattes det av andra ledamöter om det verkligen var lämpligt att man tog upp så tydligt riktad rasism mot en utpekad minoritetsgrupp. Ordförande för mötet förklarade dock att kommunallagen var tydlig i att man måste behandla alla medborgarförslag.

Istället för att försvara motionen som lagts av en gammal partikamrat så valde Sverigedemokraterna att lägga fokus på min närvaro. Det första som hände var att SD:s ledamot Stefan Andersson placerade sig mitt framför mig med sin mobil och började fota. Jag blev en aningen förvånad då det inte hör till kutym att makthavande politiker ställer sig 1 meter ifrån åhörare och börjar fota dem. Men nu är det också inte ett vanligt demokratiskt parti vi snackar om utan SD, då kan allt hända.

Stefan Andersson Borlänge

Stefan Andersson

I pausen går jag ut för att hämta kaffe och går då förbi två ledamöter från SD som - likt två pojkar på mellanstadiet - fäller en kommentar i stil med: ”det ser man ju på honom att han inte är riktig”. Nu var dessa herrar inte några mellanstadiebarn, de är politiker och medlemmar i Borlänges andre största parti. Men som vi tidigare nämnde är inte SD ett parti som alla andra så ingen borde bli förvånad över nivån på dess ledamöter.

Kjell Forslund

Kjell Forslund(73år), en av ”mellanstadiepojkarna”

SD:s mellanstadiebeteende avslutades med att en av deras ledamöter försökte få mig utsparkad ur salen genom att be ordföranden att ”Släng ut den där” och pekade mot mig. Mötets ordförande förklarade lugnt att mötet var öppet för alla och ledamoten fick snällt sätta sig ner igen.

Det är inte första gången min närvaro skapat upprördhet bland SD:s politiker. Under första kommunfullmäktigemötet(efter valet) i Säter fanns jag på plats för att bevaka nazistiska Svenskarnas parti som via SD-mandat tagit plats i fullmäktige. På plats fanns också ett gäng med nazister varav en var partiledare Stefan Jacobsson. När det under pausen diskuterades mängden människor på plats så hade SD:s representant påpekat att det var skumt folk där, men det var inte nazisterna som avsågs, nej det var min närvaro man hade problem med…

 

 


Stötta vår verksamhet