Granskning

SD lovade väljare anonymitet - nu kan alla uppgifter bli offentliga och SD tycker det är bra

I Karlstad har Sverigedemokraterna samlat in namnunderskrifter för att stoppa ett moskébygge, namn som SD lovat inte ska spridas vidare. Nu visar det sig att SD inte haft koll, som vanlig, och i samma sekund som namnunderskrifterna lämnas in till kommunen blir de offentliga. Riksdagsledamoten Runar Filper säger att det är bra att människor som lovats anonymitet av SD får stå för sin namnunderskrift. 

Det är Värmlands Folkblad som rapporterar om SD:s nya tabbe:

Till saken hör att SD längst ned på varje lista poängterar att de uppgifter som lämnas in ska behandlas diskret. ”Alla personuppgifter kommer att raderas efter det att kampanjen avslutats. Inga uppgifter kommer att spridas vidare.”

När Filper får frågan om varför de utlovat anonymitet när de inte kan garantera den slår han ifrån sig kritiken och skyller på kommunen:

– Nej, namnlistorna går väl till Valmyndigheten eller nånstans, och sen kontrollerar de att folk som skrivit på är Karlstadsbor. De namnen kan väl inte lämnas ut?

Jo. Det är inte Valmyndigheten utan Karlstads kommun som hanterar namnen, och enligt deras jurister blir de en offentlig handling när de kommer in.

– Jaha. Det var inte nåt som jag, eller vi, hade koll på. Men med formuleringen menar vi ju främst att SD inte ska spara uppgifterna och sprida dem vidare. Vad kommunen gör med dem är ju inte upp till oss.

Du tror inte att många som skrivit under uppfattat att deras namn inte kan lämnas ut, med tanke på hur ni formulerat det på listorna? Det här är ju ändå en känslig och kontroversiell fråga?

– Nja, i grunden är det väl bra om man står för sin sak, men det är väl möjligt att inte alla tycker det är så roligt om det blir offentlig handling. Men så är det tydligen.

Risken för gnäll om offentlighetsprincipen från SD-håll om 3… 2… 1…


Stöd gärna vår granskning av SD och vår uppbyggnad av ett kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59


Stötta vår verksamhet
  • 753
    Delningar