Granskning

SD-paret festade med nazister i ”Camp Auschwitz” - vägrar avgå och får stöd av partikamrat

SD-paret Evertson från Sävsjö kommer inte att lämna partiet självmant. Därför utreds nu deras eventuella framtid inom partiet i medlemsutskottet. Fram till att ett beslut tas blir de sittande, trots att partiet centralt vill utesluta dem. Samtidigt får paret stöd av partikollegan Arne Årevall som ska överklaga en eventuell uteslutning.

Förra veckan avslöjade IRM att paret Evertson från SD Sävsjö vid ett flertal tillfällen festade med nazister samtidigt som Monica själv skrev rasistiska inlägg på Facebook. Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge sa då till Aftonbladet att ”den lokala partiorganisationen har ombetts uppmana dessa personer att lämna partiet”. 

Trots detta och att åsikten från flera håll verkar vara just att paret bör lämna partiet så har de själva inte för avsikt att avgå från sina positioner. Därför har deras ärende skickats vidare till medlemsutskottet. Distriktsordföranden för SD i Jönköpings län, Björn Forsell, berättar för Vetlandaposten att en utredning just nu behandlas om parets framtid inom Sverigedemokraterna. Beslut om en eventuell uteslutning ska tas på partistyrelsens möten den 28:e och 29:e januari.

Fram till att ett beslut om uteslutning tas fortsätter alltså Monica och Peter Evertson med sina uppdrag som förtroendevalda i bland annat kommunfullmäktige som att inget hade hänt.

Forsell har haft ett samtal med paret och själv tagit avstånd. Så här säger han till Smålands-Tidningen.

Som jag ser det kommer det bli väldigt svårt för dem att sitta kvar i partiet. Jag hade inte velat vara i deras kläder nu men de har bäddat för det själva. Människor gör fel, men jag försvarar absolut inte det de gjort. Det är rent ut sagt för jävligt.

Samtidigt säger partikollegan Arne Årevall att paret har hans stöd i en intervju med Vetlandaposten:

Arne Årevall, partikollega i Sävsjö, berättar att han haft ett långt samtal med Monica och Peter. Att de båda skulle lämna SD självmant är inte en tanke som finns enligt Årevall.

— Vi kör vidare som innan tills beslutet kommer, säger Årevall.

Han hoppas att paret fortsatt kommer att arbeta för partiet och han är mycket ledsen över hur Monica och Peter Evertson nu beskrivs.

— Jag kommer att stå på deras sida och om de blir uteslutna så kommer jag att överklaga detta.

Att ett par som festar frekvent med nazister och skriver grovt rasistiska kommentarer får stöd av sina partikollegor hade varit anmärkningsvärt, om det handlade om något annat parti än Sverigedemokraterna.

Vi kan inte tänka oss något annat än att Monica och Peter Evertson får lämna Sverigedemokraterna i slutet på januari, men fram till dess får vi nöja oss med att önska att vi kunde vara en fluga på väggen på kommunfullmäktigemötet nästa vecka.

Glöm inte att stödja oss i vår kamp mot SD, smått eller stort spelar ingen roll, vi ska tillsammans ta fighten i valrörelsen 2018!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

 


Stötta vår verksamhet
  • 849
    Delningar