Granskning

SD-politiker - bilden där Tess gör Breivikhälsning mot fridfulla nazister är arrangerad

Det tog inte många minuter efter att den numera ikoniska bilden på Tess Asplund blivit viral innan konspirationsteorierna började kavlas ut bland nazister och SD-politiker. En av dessa är Tommy Hansson, SD-politiker i Södertälje, och tidigare chefredaktör för SD-kuriren. Hansson menar inte bara att bilden är arrangerad av Tess och fotografen David Lagerlöf, han påstår även att Tess gör en ”Breivikhälsning” framför ”fridsamma” nazister. 

Tess-Asplund

Foto: David Lagerlöf från Stiftelsen Expo

Det är på sin blogg som Hansson nu spekulerar - förmodligen iförd foliehatt - kring bilden. Trots att han inleder texten med att bilden troligtvis varken är fejkad eller arrangerad så påstår han ett stycke ner att bilden är arrangerad. Förvirrande? Självklart, men SD-politiker är heller inte kända för att hålla ihop sina resonemang:

Nej, jag tycker inte man kan säga att bilden på Tess Asplund som gör knuten Breivik-hälsning (själv vill hon ha det till Mandela-hälsning) mot demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Borlänge 1 maj är vare sig arrangerad eller fejkad.

Hansson tycker uppenbarligen att det viktigare att smutskasta Tess än att faktiskt hylla hennes motstånd mot militanta nazister. Inte med det grova påståendet att Tess skulle syssla med en ”Breivikhälsning” så påstår Hansson även att det aldrig var någon fara för henne då nazisterna såg citat ”fridsamma” ut:

Någon fara för liv och lem tror jag heller inte hon utsatte sig för. NMR-demonstranterna var klädda typ som mormonmissionärer och såg ungefär lika fridsamma ut. Kanske skulle Tess nästa gång försöka sig på att ställa sig i vägen för några hundra demonstrerande islamister, så får vi se hur det går…

Att personen bredvid Tess åkte på en smäll förtäljer såklart inte Hansson:

asdsadgsdgsg

Bild från Dalarnas Tidning

Hansson påstår som sagt att bilden inte är arrangerad inledningsvis, men som vanlig kommer det just ett ”men..”:

Däremot måste man vara alldeles otillåtligt naiv om man på fullt allvar tror att det rör sig om en ”spontan” bild. Yrkesaktivisten Tess Asplund och fotografen David Lagerlöf, vilken råkar sitta i stiftelsen Expos styrelse och tillhöra Vänsterpartiet, har otaliga gånger varit synliga vid demonstrationer och motdemonstrationer och måste förutsättas vara väl bekanta med varandra.

[…]

Jag ser det som självklart att Lagerlöf och Asplund kommit överens om att skapa förutsättningar för den här bilden och söka ge den ikonstatus liknande ”tanten med handväskan” från Växjö, då 38-åriga polska invandrarkvinnan Danuta Danielsson fotograferas när hon står i begrepp att drämma till en demonstrerande skinnskalle från Nordiska rikspartiet med sin handväska i april 1985.

[…]

Det är således varken fejk eller arrangemang, men däremot är det teatraliskt och tillgjort så det blir närmast pinsamt.

Logiken är alltså denna. Eftersom David och Tess varit på samma demonstrationer tidigare(inga källor på detta anges) så måste de vara väl bekanta med varandra och kommit överens om att skapa denna bild. Logiskt? Ingenstans…. Men nu är det som sagt SD vi pratar om och logik är inte direkt deras paradgren.

Hansson avslutar delen om Tess med dessa bevingade ord:

Frågan uppstår varför Tess Asplund, och andra representanter för vänstern, har så förtvivlat svårt för att människor och grupper som tycker annorlunda än dem själva och även visar det i handling framför sina åsikter.

Ja vad ska en säga, kan det handla om att Nordiska Motståndsrörelsen vill göra revolution i Sverige och hänga de människor som anses var landsförrädare? Och med landsförrädare menas här i princip alla politiker. Ja förutom SD kanske, de får lite arbetsläger och omskolning där de får lära sig att judarna styr världen och inte muslimerna som SD påstår…


Stötta vår verksamhet
  • 1.9K
    Delningar