För några veckor sedan rapporterade Expo idag om SD-politikern och nämndemannen Lars Nilssons kopplingar till den nynazistiska grupperingen Nationell framtid. Sverigedemokraterna ser dock inga problem med att han fortsätter.

Det var under oktober som Expo idag rapporterade om hur lokalpolitikern i Helsingborg, Lars Nilsson, var medlem i en sluten nynazistisk grupp på Facebook där merparten av medlemmarna var kriminellt belastade och hade tidigare starka kopplingar till nazismen. Förutom att SD-politikern gilla-markerat ett antal av gruppens uppdateringar samt bland annat organisationens symbol och dess propagandabilder så hade han även beklagat sig över att han inte kunde närvara vid ett av dess möten. Efter avslöjandet så förklarade Lars Nilsson för Sydsvenskan att hans aktivitet endast berodde på hans samröre med en barndomskompis. Hans oförmåga att känna igen att gruppen var nynazistisk skyllde han på sin datorinkompetens.

”Du tog aldrig reda på vad Nationell Framtid stod för?
Jag är så jävla dum när det gäller datorer. Jag har inte vetat detta.”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge uttalade sig efter händelsen och menade på att det inte fanns en chans att Lars Nilsson skulle få stanna kvar om uppgifterna var korrekta.

”–Stämmer uppgifterna kan han inte företräda oss. Det är helt uteslutet, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef.”

Nu rapporterar dock Sydsvenskan idag om hur Lars Nilsson får lov att stanna i Sverigedemokraterna. Christian Krappedal menar helt enkelt på att SD-politikerns agerande berott på inkompetens och att han agerat i typ…god tro?

”Men i Sverigedemokraterna kommer han vara kvar, trots att partiets presschef tidigare sagt att Lars Nilsson inte kunde företräda partiet om uppgifterna stämde.

– Vi förstår att anledningen bakom Lars Nilssons agerande grundat sig i okunnighet och utan avsikt. Vi har sett allvarligt på hans närvaro i mycket olämpliga sammanhang på sociala medier och därför beslutat att utfärda en varning till Lars Nilsson, säger Christian Krappedal, Sverigedemokraternas pressekreterare.”

Det borde inte komma som någon överraskning för den som bevakat Sverigedemokraterna. För två dagar sedan belyste vi på IRM hur en näthatande SD-politiker som avgått efter brott mot nolltoleransen, fått arbeta på riksdagskansliet. Idag rapporteras det om en SD-politiker med kopplingar till en nynazistisk gruppering som får stanna i partiet. Vad som sker imorgon är det svårt för oss på IRM-redaktionen att sia om, men vem vet? Med tanke på att näthatande domare får en heltidstjänst på SD:s riksdagskansli så kanske även politiker som Lars Nilsson, som har ett dokumenterat samröre med nazistgrupperingar och som både av sig själv samt av SD:s pressekreterare beskrivs som inkompetent, kan få en gräddfil till Rosenbad.