Granskning

SD-politiker hånfull mot IRM efter intervju - nu toppar nyheten Sveriges dagstidningar

sms
Written by Henrik Johansson

Här om dagen kunde IRM avslöja hur vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, skrivit att det är djupt rotat i islamsk kultur att våldta ickemuslimer. Nyheten plockades upp av BLT.se som även intervjuat SD:s stabschef Linus Bylund som instämmer i Hess uttalanden:

Sverigedemokraternas vice ordförande i Karlskrona Michael Hess skriver på Facebook att ”våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur”.

Ett uttalande som Jimmie Åkessons näre medarbetare, partiets stabschef Linus Bylund, menar inte går emot partiets nolltolerans - och han citeras i Blekinge Läns Tidning på att ”det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod”.

– Det är inte rasism. Det är ju fakta, säger Bylund till BLT.

Till TT säger även Bylund att det inte kan vara rasism att uttrycka sig nedsättande om muslimer:

Bylund anser inte att viceordförandens inlägg på Facebook är att betrakta som ett offentligt uttalande. Han tycker inte heller att inläggets innehåll ger uttryck för rasism.
Att säga att muslimer är si eller så är inte snyggt, säger han och fortsätter:
Det är inte rasism. Det är olämpligt, men jag förstår inte vad det har med rasism att göra? Islam kommer aldrig att bli en ras, det är ett värdesystem, en ideologi.

Bylunds uttalanden blir dock rejält sågade när Expo intervjuar islamologen Jan Hjärpe:

Jan Hjärpe avfärdar till Expo Idag att det skulle förekomma våldtäktsstraff i Shariadomstolar.

– Våldtäkt har inte utdömts i shariadomstolar. Det har skett i lokala byråd. Då har det inte följt islamisk rätt eller landets lagstiftning utan sedvanerätt. Det har alltså inget stöd i shariarätten. Det finns ett känt fall för några år sedan i Bangladesh och ett ytterligare några år tillbaka i Pakistan. Efter detta hände har det kommit starka protester från religiösa ledare och jurister. Bylund har modifierat lögnen lite, men det är fortfarande en lögn. säger Hjärpe.

– Bylunds resonemang kan liknas vid att någon stjäl julgranar i en skog och sedan påstår att detta överensstämmer med allemansrätten, fortsätter han.

Efter att vi transkriberat vår intervju med Hess erbjöd vi honom att få korrekturläsa och komma med eventuella invändningar, dementier eller tillägg. Något han bemötte på följande sätt:

1526278_10151849696887477_1736503784_nJa, varför skulle Hess bry sig om vad vi har att säga?

That’s why!

 


Stötta vår verksamhet