Granskning

SD-politiker och känd nazist gripna med tändhattar och 550 kilo dynamit

Written by Henrik Johansson

Under gårdagen uppdagades det att en känd nazist gripits efter att polisen funnit 550 kilo sprängmedel, men vad som inte var känt då att en annan person gripits med tändhattar, den personen visade sig senare vara SD-politiker i Halland:

Det var på fredagseftermiddagen i förra veckan som polisen gjorde den första husrannsakan mot en lada där 50 kilo dynamit påträffades gömt bakom en murstock.

Under pågående insats kom en person i en röd bil in på området och parkerade. Personen sprang ut från bilen och kom efter någon minut tillbaka och körde därifrån.

Men polispatrullen fick stopp på bilen och frågade ut föraren. Bakom förarsätet låg då en gul platspåse. I plastpåsen låg flera tändhattar som används för att antända dynamit.

Kommunpolitikern kommenterar

Bilägaren som också var den polisen stannade i bilen visar sig nu vara kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland.

När GT når kommunpolitikern är denne mycket fåordig och vill inte kommentera någonting.

– Jag har inga kommentarer, säger politikern och lägger på luren.

Till polisen säger SD-politikern att bilen inte städats så ofta och att någon annan måste ha lagt påsen där. Båda personerna har vana av att hantera sprängämnen säger polisen till GT:

På tisdagsförmiddagen häktades de båda männen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt tingsrättens kansli har de båda männen medgett de faktiska omständigheterna.

Totalt rör det sig om 550 kilo sprängmedel. Vid en av fyndplatserna - i en lada där en nazistfana vajade - påträffades två lådor fyllda med dynamit gömda bakom en murstock. I en av männens bilar påträffades ytterligare 150 kilo dynamit.

En av de två männen har vana att hantera sprängämnen, vilket Tommy Nyman bekräftar. Enligt uppgift till GT har den äldre av de två männen arbetat med bergsprängning under flera år.

Den andre mannen, en man i 30-årsåldern, är dömd för en lång rad brott. Bland annat med rasistiska inslag. Förra året dömdes han för att ha hotat en granne med invandrarbakgrund och slagit en yxa i grannens dörr. I samband med husrannsakan fann polisen då en mängd nazistföremål och litteratur.

Bilderna är från nazistens hem och tagna av polisen:

 

645@70 (4) 645@70 (3) 645@70 (2) 645@70 (1) 645@70


Stötta vår verksamhet
  • 8.1K
    Delningar