Granskning

SD-politiker ser inget problem med moské - står på tur för uteslutning?

Uteslutningscirkusen inom Sverigedemokraterna har inte varit nådig de senaste dagarna. En och annan företrädare är nog ganska yr vid det här laget, det vill säga om de inte blivit utslängda alltså. Vi kan nu ha funnit nästa offer för ett uteslutningsärende ur partiet där toppen kommer undan med allt medan de lokala företrädarna knappt tillåts tänka egna tankar.

Vi har berättat om Carl Festin, kassör i Sverigedemokraterna Östersund som blev utslängd med motiveringen: Han har aktivt arbetat för ett moskébygge i Östersund. Det är ingenting som partiet står bakom. Därför blir vi nästan lite oroliga för Borås sista Sverigedemokratiska ledamot, Ulla-Britt Åsén. I en intervju med Borås tidning tas det bland annat upp att det hos Sverigedemokraterna i Borås ses som ett problem att det finns planer på att bygga en moské i staden. Reportern ställer frågan ”Men vad är problemet med en moské?”, en fråga som Åsén besvarar på följande sätt:

Det fattar inte jag heller egentligen. Skriv inte det för Guds skull, då åker jag ut efter den här artikeln. Då får vi en till vilde. Det här var inte lätt. Kan jag få svara på det senare? (Den här delen av intervjun återfinns endast bakom BT:s betalvägg, red.anm)

 

Självfallet förstår vi  Åséns oro, vi hade nog också varit lite skraja i hennes situation. Om det är något som blivit ännu tydligare senaste tiden så är det att det är farligt att säga vad man tycker om man är Sverigedemokrat - det vill säga om du antingen a) tycker annorlunda än partitoppen eller b) inte tillhör partitoppen (eller är nära kompis med nån däri) själv.

Att SD:s arbete i Borås överhuvudtaget inte verkar fungera särskilt smidigt blir dessutom väldigt tydligt senare i intervjun:

Men du har ju partiets enda mandat, så hur samarbetar du med styrelsen?

– Om du tar undan pennan nu: Vi samarbetar inte alls. Får jag ta ett bloss? Du kan ju inte skriva att det är fullt krig.

Ajajaj… Om Åsén blir utesluten på grund av detta återstår att se. Det skulle isåfall resultera i att Borås står helt utan Sverigedemokratisk representation i kommunfullmäktige. Trist för väljarna förstås, vi kan förstå att de känner sig besvikna och lurade. Men då hoppas vi också att de lärt sig något och i nästa val röstar på ett parti som inte är toppstyrt, sektliknande och behandlar sina lokala företrädare som något som katten har släpat in.

Bonusinfo:

Åséns rädsla för uteslutning är inte obefogad då två SD-politiker sedan tidigare uteslutits för att man uttalat sig i positiva ordalag eller stöttat moskébyggen.

1239771_654606977906800_1765774946_n


Stötta vår verksamhet