Granskning

SD-politiker tågade ut ur kyrkan efter julspel - dessutom hade de valt en svart Josef

Written by Henrik Johansson

Under ett dygn har vi på IRM försökt få ett svar av Sverigedemokraten Gunilla Gomér angående varför hon valde att lämna kyrkan under pågående julspel, ett julspel som hon själv sade innehålla ett antirasistiskt budskap. Nu har Gomér äntligen valt att ta bladet från munnen och berätta vad det handlade om. Det som utspelades i pjäsen liknande dagens flyktingkatastrof, dessutom var skådespelaren som spelade Josef svart.

Det är till tidningen Dagen som Gomér väljer att förklara sina uttalanden:

I ett julspel i en kyrka i Västsverige knöt årets handling an till höstens stora flyktingström. När Josef och Maria i julspelet blir avvisade från härbärget fick de frågan varför de just kommit till deras stad och att ”de måste ta hand om sina egna i första hand”.

Det här och att Josef spelades av en svart skådespelare var alltså orsaken till att Gomér stormade ur kyrkan:

– Barnen använde repliker och uttryck som man hör i samhällsdebatten och det tycker jag inte hör hemma i ett julspel, säger hon till Dagen.

Tycker du inte att du överreagerade?

–Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att man använder julspelet och dessa barn till ett uppenbart politiskt budskap. I julspelet hade de också valt en mörk kille från Afrika som spelade Josef.

Reportern reagerar såklart på det enda sättet en kan reagera på:

Ursäkta, men vad har det med saken att göra?

– Det är inget konstigt i sig, men för mig blev det tydligt att han inte bara symboliserade Josef, utan också alla människor som drivs på flykt just nu. Ett statement alltså.

Och vad är det för fel med det?

– Julevangeliet handlar i första hand om att vi väntar på en frälsare och inte om att en flyktingfamilj får någonstans att bo.

Vi kan bara hylla Dagens reporter Joakim Lundgren som lyckades visa vad Gomérs kärnfråga handlade om, riktigt bra jobbat!


Stötta vår verksamhet
  • 4.4K
    Delningar