Granskning

Därför kickas Wigh från sin riksdagsplats - begår harakiri efter intern kritik

IRM rapporterade igår om hur riksdagsledamoten Hanna Wigh fått ett facebook-meddelande från Mattias Karlsson om att hon sparkas ur riksdagen 2017. Nu kan vi ge er mer av bakgrunden till bråket. Via offentliga statusuppdateringar på Facebook så får vi ta del av allt ifrån kritik om hur partiet hanterade sextrakasserier mot Hanna Wigh till hur hon tvingades föra fram Mattias Karlssons åsikter och inte sina egna i SVT Debatt, mot bland annat IRM. 

Det var i en intervju med Göteborgsposten under partiets landsdagar som Wigh har riktat stark kritik mot sitt parti. Där berättade hon bland annat att partistyrelsen egentligen inte har något som helst inflytande över partiarbetet. Partistyrelsen är istället enbart en fasad som används för att utesluta partikamrater, enligt toppolitikern.

Efteråt säger Hanna Wigh till GP att hon trots att hon sitter i partistyrelsen inte vet vem som styr partiet. Hon beskriver partistyrelsen som en papperskonstruktion vars enda makt är att hantera uteslutningsärenden.

- Jag har gått till möten med en klump i magen och till uteslutningsärenden som byggts på vaga grunder. Det går åt fel håll. Jag vet att jag begår harakiri genom att göra så här. Hade jag varit taktiskt och brytt mig om mitt eget levebröd hade jag suttit där inne och applåderat högre än någon annan, säger hon och nickar i riktning mot kongressalen på Scandic-hotellet.

Wigh talar även om en tystnadskultur som spridits inom Sverigedemokraterna. Hon uppger själv till GP att hennes gräns var nådd när hela SDU uteslöts tidigare i höstas.

- Det sprids en tystnadskultur i partiet. Anses du obekväm har du ingen framtid i partiet.

Hanna Wighs gräns gick när hela SDU uteslöts. Hon säger att hon förstår att Gustav Kasselstrand hade för extrema åsikter, men skulle ha velat att moderpartiet fört en dialog med Jessica Ohlson och William Hahne.

Hennes uttalanden väckte i sin tur ont blod hos Mattias Karlsson som i sin tur gick i polemik med Wigh via en statusuppdatering på Facebook.

mattias Karlsson om harakiri

Efter det fortsatte bråket under öppen ridå. Som svar till Karlsson så författade Wigh nämligen ett öppet brev där hon bland annat talade ut bakgrunden till när hon petades från socialförsäkringsutskottet.

Ett litet urval är hur jag petades från socialförsäkringsutskottet, hur jag anklagades för att vara psykiskt instabil och missbrukare i samband med att jag uttryckt mig kritiskt till hur William Hahne & Gustav Kasselstrands personärenden hanterades då jag tydligt markerade att jag kommer att rösta enligt min övertygelse trots flera påhälsningar på mitt kontor med påtryckningar.

Minns du den dagen? Jag hade inte tagit mina mediciner än den förmiddagen du och jag talades vid inför att jag skulle medverka i SVT debatt. När smärtan från min skada sätter in kan jag bli väldigt distraherad av smärtan då det är som den jävligaste tandvärk du kan föreställa dig i halva ansiktet och ner i nacken. Självklart leder det till att jag blir aningen disträ. Men vi förde ett samtal om vilka infallsvinklar jag skulle ha i SVT debatt och jag ställde även några frågor kring om det inte finns en annan väg att välja än denna, vilket du avfärdade. Vi skulle va stenhårda. Sen gav du mig en kram och önskade mig lycka till.

Vi på IRM-redaktionen minns den dagen i allra högsta grad, även om kanske Mattias Karlsson glömt den. I debatten medverkade nämligen, förutom Hanna Wigh, även vår egen Henrik Johansson som då beskrev uteslutningarna som en ren maktkamp mellan två olika falanger inom partiet.

Om det vore det de handlar om. Det är ju precis det Adam säger att det handlar om. Det här är en maktstrid. Det här är två fraktioner av lika stora kålsupare på båda sidor. Gå in och titta genom till exempel SD:s partistyrelse. En bred majoritet av SD:s partistyrelse har antingen uttalat sig grovt rasistiskt, homofobisk eller spridit rasistiskt propaganda. Det är en bred majoritet inom SD:s partistyrelse. Det här är ingenting annat än en maktkamp där man selektivt petar ut människor som man tror kan hota partitoppen. Det är inte svårare än så.

Hanna Wigh var då av en annan åsikt, en åsikt som alltså inte ens var hennes egen. Istället handlade det om att hon, enligt uppgift ovan, endast gick partistoppens ärenden.

”Det är inte på något sätt så att partiledningen hotar med uteslutningar och liknande. Det har förekommit en del misstankar och aningar under en tid där vi då haft misstankar om att det kommer personer till partiet med andra engagemang i andra organisationer och liknande med en annan ideologisk hemtvist och det är inte förrän nu dessa pusselbitarna fallit på plats så vi kunnat hantera dessa frågorna […]”

Vi utesluter inte lättvindigt, det är en lång process där man vill ha in yttranden och bakgrundsinformation. Så klart man inte utesluter partikamrater lättvindigt.

I ett annat av sina svar till Mattias Karlsson har Hanna Wigh även uttryckt kritik mot det bristande stöd hon fått från partiledningen efter de sexuella trakasserier hon fått utstå under sin tid som riksombud. Trakasserier som då ledde till att hon försökte ta sitt liv. Hon berättar om hur den dåvarande säkerhetsansvarige valde att skälla ut henne men att hon trots det försökte hålla uppe skenet av att SD verkligen stöttade henne.

Jag skrev inför EU valet ett brev till er i VU där jag redogjorde för alla mina skelett i garderoben. Jag berättade om hur fruktansvärt knäckt jag blev utav att arbeta som riksombud med de trakasserier som jag fick utstå och som ledde till att jag slutligen försökte ta mitt liv. Är det den informationen som du inledde ditt brev med inte skulle gynna mig? Att partiet sen gick ut och gav mig och de drabbade kvinnorna ett stort stöd utåt sett var en sak, att jag sen fick en stor utskällning av vår dåvarande säkerhetsansvarige för att jag pratade om det och samtidigt skulle hålla uppe fasaden om ett värmande stöd från partiet var en utmaning […] Att mannen sen åter blev anställd i partiet och nu jobbar som politisk sekreterare kom som en smärre chock. Så mycket var det stödet värt.

I kommentarsfältet till en av sina senaste trådar har Wigh även postat Karlssons svar där han inledningsvis kritiserar hennes personlighet. Han påpekar dessutom att han inte bär hela ansvaret för att hon inte längre sitter kvar i partistyrelsen.

Mycket av det du skriver om i ditt öppna brev är av spekulativ och personlig karaktär. Jag väljer att lämna de delarna därhän eftersom jag tror att det varken skulle gynna dig eller partiet om jag i detta forum gick i polemik med dig kring detta. […] Jag pläderade visserligen för valberedningens förslag, men att du ger mig ensam skulden för att du inte sitter kvar i PS känns i ljuset av ovanstående lite orättvist och onyanserat.

Därefter så har alltså Hanna Wigh skrivit att hon har fått ”domen”, en dom som innebär att hon inte längre skall få arbeta i riksdagen efter 2017. Mattias Karlsson har dock försökt att släta över det hela.

Ok… Eftersom allting tydligen måste vara offentligt numera så infogar jag nedan största delen av det meddelande som Hanna refererar till som ”domen”. […] Jag kommer förmodligen inte rösta på dig till PS eller riksdagslistan 2017 och du kommer förmodligen inte rösta på mig, men tills dess så sitter vi i samma blågula båt och min uppfattning är att vi bör göra det bästa av situationen.

I samma veva lägger Hanna upp en ny status där Mattias Karlsson nu förvandlats till den store ledaren.

wigh_karlsson

Välkomna till Sverigedemokraterna. Ett riksdagsparti vars yttersta företrädare sköter sina avsked via Facebook. En rörelse där partitoppar sitter i SVT Debatt och tvingas föra fram gruppledarens åsikter istället för sina egna och där kritik riktad mot bristande interndemokrati gör så att du blir av med din riksdagsplats. Med det har vi på IRM-redaktionen ingenting mer att tillägga…


Stötta vår verksamhet
  • 554
    Delningar