Granskning

SD välkomnar avhoppad moderat samtidigt som de kräver att SD:s avhoppare ska släppa sin plats

Written by Henrik Johansson

Att SD inte tvekar inför att vara inkonsekventa är ingen nyhet, men när Jimmie Åkesson nu välkomnade den avhoppade moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow blev det pinsamt uppenbart hur lättvindigt SD kan byta sida om det gynnar dem själva. För när SD gynnas av ett avhopp så kallas det till presskonferens och Åkesson prisar Reslows initiativ, men när SD tappade både Åkessons egna svärmor och Anna Hagwall så grinades det illa om att de var tvungna att lämna tillbaka sina mandat. 

Det var alltså en mycket nöjd Jimmie Åkesson som under gårdagen presenterade SD:s värvning av den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow. Men inte ett ord yppades under presskonferensen om att Åkesson och resten av partitoppen så sent som för ett halvår sedan kallade ett liknande fall för ”ett svek mot väljarna”:

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna.

När det kom till Margareta Larsson, Åkessons egen svärmor, då gick SD så långt att de ville ändra lagen för att de skulle kunna sparka Larsson:

Ledamoten Margareta Larsson tar ut full ersättning från riksdagen trots att hon inte varit där på flera månader.

Nu kräver Sverigedemokraterna, partiet hon lämnade i september för att bli politisk vilde, att lagen ändras så att de kan sparka henne från riksdagen.

– Den nuvarande hållningen är ohållbar, säger gruppledaren Mattias Karlsson (SD).

[…]

SD-ledaren Jimmie Åkesson har varit hård i sin kritik mot sin svärmor.

– Vi saknar möjligheter att agera. Givetvis är vår inställning att en ledamot som inte längre företräder partiet ska lämna sin plats, skrev han i ett mejl till Aftonbladet.

Men nu handlar det alltså om att Sverigedemokraterna för en gång skull gynnas av ett avhopp och då kastas alla fina ord om ”skyldigheter mot väljarna” på närmast soptunna.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 766
    Delningar