Granskning

SD:s finansministerkandidat ljög i media efter partiledningens beslut om misstänkt muta

Written by Henrik Johansson

Under flera dagar har IRM kunnat avslöja hur SD:s partiledning använt partibidraget(skattepengar) till att köpa ut medarbetare. Via bolaget Blåsippan AB, som styrdes av Åkesson och resten av ledningen, har de fört över pengar till dotterbolaget Samtid och framtiden som i sin tur betalt Erik Almqvist och Per Björklund för ”konsultuppdrag”. Transaktionerna och skumraskaffärerna har nu lett fram till att Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott.

En av personerna som satt i styrelsen för Samtid och Framtid, och därmed blev tillfrågad att delta i dessa transaktioner var Oscar Sjöstedt, SD:s tilltänkte finansminister. Sjöstedt, som är nationalekonom, förstod dock att allt inte stod rätt till så han hoppade av i protest, något som fick resten av styrelsen att följa hans exempel. I förhör med Sjöstedt kan en läsa följande anledning till hans avhopp:

Avsåg utbetalningen till Mediakonsulterna ersättning till Erik Almqvist för att han skulle lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot?

-Det kan ha funnits en sån aspekt men Sjöstedt har inte diskuterat det med någon och inte heller varit med på något möte där man pratade om det. Sjöstedt uppfattade att transaktionen till Almqvists bolag var misstänkt likt en muta genom att Almqvists skulle avgå från riksdagen mot sin vilja.

Har Sjöstedt något övrigt att tillägga?

-Sjöstedt vill understryka att han tyckte att transaktionen var konstig och att han tänkte går ur styrelsen i bolaget vilket han meddelade moderbolagets styrelse.

Så låter det alltså i förhör, men vad sa Sjöstedt till media när det uppdagades att han hoppat av 2013:

Förnekar att avhoppet beror på Almqvist

När Nyheter24 når Dulny och Sjöstedt tillbakavisar de uppgifterna om att de skulle ha hoppat av på grund av affären med Almqvist.

– Företaget har gått in i en annan fas där det kommer vara mer aktivt. I övrigt har jag inget mer att berätta, säger Dulny till Nyheter24.

Sjöstedt menar att han inte längre har tid för företaget som han var med och startade upp.

– Eftersom min tid är väldigt dyrbar informerade jag ägaren inför senaste bolagsstämman att jag inte står till förfogande för omval

Vi tar det en gång till, i förhör:

Sjöstedt vill understryka att han tyckte att transaktionen var konstig och att han tänkte går ur styrelsen i bolaget

Till media:

– Eftersom min tid är väldigt dyrbar informerade jag ägaren inför senaste bolagsstämman att jag inte står till förfogande för omval

its-a-big-fat-lie-gif


Stötta vår verksamhet
  • 1.2K
    Delningar