Granskning

Stor oro inom SD Nacka - kommer jultomten bo i ett reservat 2026!?

Written by Henrik Johansson

Att Sverigedemokraterna ser systemkollapser lite varstans är ingen nyhet. Det är heller ingen nyhet att de förutspår att ”svenskar” kommer vara i minoritet i framtiden. Att Sverigedemokraterna däremot tror på tomten och att han kommer hamna i ett reservat innan 2026, ja det var i alla fall en nyhet för oss. 

Det är på SD Nackas officiella Facebooksida som man kan läsa om partiets oro för att tomtens framtid. Bland annat oroar man sig för att tomten kommer att strykas ur historieböckerna när ”svenskarna” blir en minoritet i Sverige:

Nu kanske ni avfärdar det här som ett dåligt försök till någon slags tråkig rassehumor men icke. Bland kommentarerna och i andra poster försöker SD Nacka leda i bevis att julen är på väg att avskaffas:

Till grund för SD Nackas oro för tomten och avskaffandet av julen ligger Trafikverkets beslut om att inte tillåta julbelysning i deras lyktstolpar:

Det är inget nytt regelverk som ligger bakom, utan Trafikverket har helt enkelt börjat se över användningen av stolparna. Av tradition har de använts för julbelysning sedan lång tid tillbaka då kommunerna var ansvariga för gatubelysningen. Men större genomfartsvägar, oftast genom mindre samhällen, har Trafikverket tagit över ansvaret för och på dessa stolpar får ingen belysning längre sättas upp.

– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen. Och stolparna är inte dimensionerade för vikten som julbelysningen har och vi måste ta bort sådant som inte ska vara där. Vi garanterar säkerheten först, säger Elin Isaksson, nationell samordnare trafikreglering på Trafikverket.

Även om vi ser det som otroligt att vi skulle kunna övertyga SD om att julen inte är hotad så bör vi kunna enas om att en tradition definitivt inte är hotad. Den långa och mycket fina, om än jävligt irriterande, traditionen av Svensk byråkrati.


Stöd gärna vår granskning av SD och vår uppbyggnad av ett kampanjmaskineri!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare här: https://www.patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 2K
    Delningar