Granskning

Stridigheter inom partiet. SD Skåne gör uppror?

Minns ni Pär Norling? För er som inte gör det så är han SD-politikern i Bollnäs som vill totalförbjuda islam i Sverige och helst utvisa alla muslimer som bor här idag. Nu visar det sig att han äntligen har blivit utesluten ur Sverigedemokraterna. Bättre sent än aldrig, får man kanske säga?

Men, det är inte bara frid och fröjd. Beslutet att slänga ut Norling upprör tydligen vissa inom SD. Norling kommenterar det hela själv i Expressen:

Sedan beslutet offentliggjordes under lördagen uppger Norling att han fått samtal från ett 50-tal partimedlemmar som nu vill gå ur partiet.

– De tänker gå ur partiet om jag inte får fortsätta. Det är många från Skåne som har ringt. De är besvikna.

SD Skåne ja. Det liksom mullrar där nere. För inte nog med att de tycks väldigt upprörda över Norlings uteslutning, kritik har riktats mot partitoppen även av andra anledningar. Dick Johansson, som är ordförande i SD Helsingborg, är upprörd över att partitoppen inte agerat hårdare gentemot de SD-företrädare som avslöjats ha länkat till hatsajter och nynazistiska sajter. Johansson kräver också att Kjell Dahling i Helsingborg, en av de som länkade till ”Realisten”, ska uteslutas. Inte nog med det, Johansson upprörs också över de uppenbara dubbla måttstockar som råder ju längre upp i toppen man kommer i partiet.

Men det är inte bara Johansson som höjer sin skånska röst i protest. Även Allan Jönsson från Bjuv, en av partiets mest populära lokalpolitiker, väljer nu att rikta kritik mot partiledningen:

Allan Jönsson, ordförande för SD Bjuv och regionpolitiker i Skåne, tycker att partitoppen tar lättare på problemen än vad lokalföreningarna gör. Ett exempel är fallet med Markus Wiechel som på Facebook kallade migrationsminister Tobias Billström för ”jävla hycklare”.

– Det blir ju dubbla måttstockar. Det är klart han ska ha en smäll på fingrarna, säger Jönsson till Nyheter24.

Han är också, precis som Dick Johansson, missnöjd med hur partiet har hanterat situationen med Erik Almqvist:

Det är helt fel. Det är som att belöna en individ som gjort något dåligt.

Som sagt, det mullrar i Skåne. Att två starka lokalpolitiker med stor makt och mycket popularitet inom partiet går ut och öppet kritiserar partiledningen får ses som något väldigt ovanligt. Att det dessutom, åtminstone enligt de uppgifter som framkommit, finns medlemmar i Skåne som vill lämna partiet på grund av ett uteslutningsärende, tyder på att sprickan mellan SD:s kanske starkaste fäste och partiets ledning är stor.

Det som skrämmer oss mest i hela historien är dock indikationerna att det faktiskt finns stöd för Pär Norlings åsikter om islam inom partiet. Partiledningen har visserligen dementerat att detta skulle vara något som partiet står för, men de har självfallet ingen makt över vad medlemmarna egentligen tänker och tycker. Vad händer den dag gräsrötterna ledsnar på dubbla måttstockar och svågerpolitik och gör uppror? Kommer vi då få se ett helt nytt SD som öppet protesterar mot islam och arbetar för ett avskaffande av religionsfriheten?

Vi vet inte. Men vi vet detta: Det är en möjlighet. Att sprickorna ökar och blir allt tydligare inom SD är ingenting som går att förneka. Frågan är hur framtiden kommer se ut för partiet. Vi vidhåller vad vi tidigare siat om: SD kommer så småningom förgöra sig själva genom interna konflikter.

 


Stötta vår verksamhet