Att ta reda på fakta och granska källor innan man skriver saker är alltid en bra idé. Ännu viktigare blir det om man är riksdagsledamot. Kanske särskilt om man i det man skriver också väljer att helt kallt hänga ut ett barn. Vi har hittat ett inlägg på Kent Ekeroths blogg där han helt uppenbarligen inte har kollat sina källor. Kan det vara någon kompis från Avpixlat som viskat om historien i hans öra? Hur han än har hittat det han skriver om, så gör han kapitalfel. Vi ska berätta varför.

Ekeroth börjar med att berätta om hur Strängnäs kommun valt att dra in på antalet platser på ett äldreboende:

 ”Färre vill bo på äldreboende. Därför dras 24 av 40 platser på äldreboende Solvändan in.
Samtidigt sparar kommunen nio miljoner, pengar som delvis ska göra hemtjänsten bättre.”

Han berättar sedan om att kommunen köpt en villa:

kommun köpt villa ekeroth

(Bild från Kent Ekeroths blogg)

 ”Jaha, tänker ni kanske. Varför köper kommunen en villa för nästan 4 miljoner kronor? Tja, det kan ha att göra med denna tårdrypande artikel i  Metro, som snyftar enormt mycket för somalierna i artikeln:

 

Familjen Aden Abdullahi består av tio barn och två vuxna. Tillsammans bor de i en lägenhet i Strängnäs på 35 kvadratmeter. I ett och samma rum äter, sover och pluggar de. – Inte ens djur bor så här trångt, säger Ahmed Gedi Aden, pappan i familjen.”

Ekeroth tycker att det är förjäkligt att kommunen nu, som det verkar, ordnat nytt boende åt familjen:

 

”Synd om dem eller hur? Får leva gratis på svenska välfärden i världens bästa land, men klagas kan det. Det handlade alltså om familjen ”Aden” som Metro rapporterar.”

 

Men vad står det mer i Metros artikel?

 

”Ahmed Gedi Aden, 51, kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. För sex veckor sedan kom även hans fru och deras tio barn.
– Jag har kämpat länge för att få hit min familj och är väldigt tacksam över att svenska staten hjälpt mig så att vi kunde återförenas. Men att bo så här fungerar inte, säger han.

I Somalia hade familjen ett stort hus med fem rum, två toaletter, två kök och en stor trädgård. Pappa Ahmed Gedi Aden arbetade hårt, bland annat för Läkare utan gränser. Hans fru Madina Abdullahi arbetade med att ta hand om barnen och hushållet.
– Vi hade ett mycket bättre liv i Somalia. Jag ville inte lämna mitt land, men var tvungen på grund av kriget, säger Ahmed Gedi Aden.”

 

Fullt rimligt, tycker vi, att en familj inte ska behöva tränga ihop sig på några fjuttiga kvadratmeter. Bara för att man flyr från krig ska man inte behöva svälja vad som helst, eller hur? Men det räcker inte att Ekeroth ska uttrycka sig så föraktfullt om familjen ifråga, som han faktiskt gör. Nej, det blir liksom värre.

Han lägger också ut en printscreen från sidan Ratsit, med namn och adress till familjen i fråga. Självfallet kan vem som helst kolla upp dem, men nog vet han vilka som främst läser hans blogg och vad det kan få för konsekvenser om man skriver ett inlägg likt det här? Och hur okej är det att han i sin printscreen väljer att ta med även ett av barnen som är 16 år? Är man under 18 år är man ett barn. Är man ett barn ska man slippa bli uthängd på riksdagsledamöters bloggar. Är man ett barn ska man slippa bli omskriven i ett inlägg som har rubriken ”Pensionärer slängs ut samtidigt som ny villa köps åt invandrare?”.

ekeroth

 

 

Och nu kommer vi till det där med faktakoll. För det tycks som att Ekeroth hängt ut en hel familj, inklusive ett barn, på helt felaktiga grunder. Det är mycket riktigt att Strängnäs kommun köpt villan i fråga. MEN, och det här är ett gigantiskt men, det var inte för att ge familjen en ny bostad:

I syfte att öka kapaciteten på Svealandsbanan har Trafikverket initierat en utbyggnad av dubbelspår samt nytt resecentrum i Strängnäs. Några fastighetsägare intill byggnationen av det nya resecentrat bedöms få svårt att avyttra sina fastigheter under den period planering och byggnation av stationsläggningen pågår. För att underlätta planering och genomförande av nytt resecentrum och dubbelspår erbjuder kommunen att till marknadspris lösa in fastigheter vars ägare önskar flytta, men som under en period inte anser att de inte kan få marknadsmässigt pris för fastigheten.

Och för den som undrar hur vi kan veta att det är samma villa, så rör det sig iallafall om samma säljare:

kommun köpt villa(Printscreen av dokumentet som finns på Strängnäs kommuns hemsida)

Vidare i dokumentet står det:

Fastighetsförvärvet innebär en engångskostnad på 3 908 574 kronor för köpeskilling och lagfart. Vidare innebär förvärvet kapitalkostnader och löpande kostnader för drift- och underhåll av fastigheten. Merparten av dessa kostnader beräknas kunna täckas genom tillfällig uthyrning av fastigheten.

Familjen som Ekeroth skriver om bor alltså i fastigheten tillfälligt. Villan är inte köpt specifikt åt familjen. Att kommunen köper en villa för att underlätta utbyggnaden av spårtrafiken och ett nytt resecenter borde rimligtvis inte påverka antalet platser på kommunens äldreboenden. Att hänga ut ett barn på sin blogg är helt oacceptabelt, särskilt (!) om man är riksdagsledamot.

 

Vi hoppas att du skäms, Ekeroth. För det borde du.

***UPPDATERING***

Till Nyheter 24 påstår Ekeroth att han bara spekulerat i om Strängnäs kommun köpt huset till familjen och att han inte hängt ut någon:

När Nyheter24 får svar på mejl från Kent Ekeroth så är det en oförstående riksdagsman som svarar.
– Har inte hängt ut några, skriver han och fortsätter:
– Spekulerade i om de köpt huset till familjen eller ej.

Där efter gör Ekeroth en liten, men ack så viktig ändring i sin text:

fsdfsdfdsfVarför är denna ändring så viktig då? Jo för om man vill skylla på att man bara ”spekulerat” så ser det ju inte så bra ut om man dragit en slutsats vilket ordet ”ridå” är. Men tar man i hemlighet bort den textsnutten så kan man skylla på att allt handlade om en enkel spekulation.