Granskning

Våldsbejakande nazist från SMR väljs med stor sannolikhet in på SD-mandat

smr
Written by Henrik Johansson
SRM_demo1

Bild Peter Isotalo

Nyheten är pinfärsk och vi kommer att uppdatera texten så fort vi får mer information, men som det ser ut just nu så kommer den våldsbejakande nazisten Pär Öberg att väljas in i Ludvika kommun på ett SD-mandat. SD ser ut att få sju mandat i Ludvika kommunfullmäktige och Pär Öberg ligger just nu på sjätteplats, alltså behöver SD tappa två mandat i slutskedet för att inte Öberg ska ta en av SD:s platser:

Pär Öberg 1

Ludvika stad

Pär Öberg 2

Grangärde-Säfsnäs

 

TEXTEN KOMMER ATT UPPDATERAS UNDER DAGEN

UPPDATERING NR 1

Även i Borlänge ligger SMR nära att få in sin kandidat på SD-mandat. Här gäller det Per Sjögren som just nu klättrar på listan, men som hålls ute på grund av att han ej når 5% spärren. Däremot blir han förste reserv utanför SD:s lista på 13 personer. Om(när) då SD drabbas av avhopp och uteslutningar så står nazisterna och knackar på dörren till kommunfullmäktige även i Borlänge.

Per Sjögren Borlänge

 

UPPDATERING NR 2

Tyvärr har nazisterna, via Sverigedemokraternas mandat, nu fått en plats i Ludvikas kommunfullmäktige. Pär Öberg kom in.

Öberg har varit en del av den nazistiska rörelsen under många år och titulerar sig numera som Svenska motståndsrörelsens(SMR) presstalesman:

Och våldsamma attacker är inte ovanliga som metod i organisationen.

På sin hemsida, Nordfront, uppmanar SMR sina aktivister att beväpna sig med kniv och beskriver söndagens attack som en ”konfrontation med svenskhatare”.

– Vi har som policy att använda våld i självförsvar och är det några som aggressivt hotar att jaga ut oss ur Kärrtorp är det klart att det blir våld, det är inget konstigt med det, sa SMR:s presstalesman Pär Öberg till Dagens Nyheter två dagar efter Kärrtorpsattacken.

Mer om SMR från Expo skola:

SVENSKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) är en nazistisk organisation som bildades 1997.

Gruppen styrs av en enväldig ledare vars order inte får ifrågasättas. Man har bland annat tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

Ledaren heter Klas Lund, född 1968 och bosatt på en gård utanför Skara. När SMR grundades var Klas Lund en känd profil inom vit makt-miljön i Sverige. Redan 1986 dömdes han för dråp efter att ha varit med och sparkat ihjäl en man i ett slagsmål i Nynäshamn utanför Stockholm. Strax efter avtjänat straff dömdes han återigen, denna gång för ett rån.

SMR växte fram ur Nationell Ungdom (NU) som bildades i mitten på 1990-talet och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i den nazistiska terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Nationell Ungdm avvecklades 2006 och akvisterna ombads söka medlemsskap i Svenska motståndsrörelsen istället.

Ideologi och mål

Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen. SMRs idé om vem som ska få vara medborgare i Sverige är baserad på rasbiologi och organisationen sprider en grov rasism mot människor som anses tillhöra andra ”raser” än den ”ariska”. Svenska motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre.


Stötta vår verksamhet
  • 10
    Delningar