Vi fick ett tips till redaktionen att vi borde titta på en video från Västmanlands Landsting. Debatten ifråga handlar om att införa en HBT-certifiering av landstinget och det blir mycket intressant när Sverigedemokraten John Bergström kliver upp i talarstolen. Att Bergström flertalet gånger påstår att man väljer sin egen sexualitet (”Vi står upp för allas rätt att välja sin sexualitet”) tyder visserligen på en stor okunskap gällande just sexualitet, men värre är det grova påhopp han väljer att göra på organisationen RFSL.

Han kallar RFSL för ”Liten organisation, med lite märkligt och mörkt bakgrund” och grundar detta på något som heter PAG - Pedofila Arbetsgruppen - som enligt Bergström ska vara en del av RFSL. Då Bergström själv uppmanar till googling av ämnet så är det just det vi har gjort. De träffar vi får upp är, förutom Flashback, en blogg och Fria Tider. Vi kan ändå tycka att en sådan här sak skulle leda till fler träffar?

Bergström säger också i sitt anförande att han inte tycker att landstinget ska underkasta sig en certifering från en ”dubiös organisation som inte tagit avstånd från PAG” och att ”bevisbördan ligger på RFSL att visa att de är en riktig organisation som tar avstånd från pedofili”.  Vi vet inte vad ni tycker, men vi tycker att det är ganska allvarligt att en politiker står i talarstolen på Landstingsfullmäktige och anklagar RFSL, som har cirka 4000 medlemmar, för att vara en pedofilfrämjande organisation.

Det visar sig att händelsen också blivit uppmärksammad i den lokala nyhetstidningen:

I artikeln kan man läsa:

John Bergström menar att tongivande personer inom RFSL tidigare har förespråkat pedofili. Att organisationen nu tar avstånd från det spelar ingen roll.  -Det är en organisation som ha en mörk bakgrund, säger han.

Nu vill vi inte var såna… eller jo, det vill vi visst. För visst är det så att Bergström säger att om en organisation har ett tvivelaktigt förflutet så kan de aldrig bli fria från det utan ska alltid dömas utifrån vilken organisation de än gång var?
Ska det vara på det sättet så… För den som är nyfiken på Sverigedemokraternas förflutna kan vi rekommendera detta reportage där man bland annat kan läsa:

Fram till 2006 använde Sverigedemokraterna en symbol lånad från den engelska nazistorganisationen National Front. En flammande flagga i en knuten näve med texten ”Sverigedemokraterna – för ett svenskt Sverige”.

1993 kom tre skinnskallar till ett politiskt möte där Gudrun Schyman skulle tala. Polisen fattade misstankar mot dem och påträffade en skarpladdad handgranat. Två av skinnskallarna var organiserade sverigedemokrater.

1996 gjorde SD-medlemmen Tina Hallgren Bengtsson Hitlerhälsning och höll tal om bokbål iklädd nazistuniform, koppel och ridstövlar.

Bergström bör kanske inte prata om att döma organisationer med ett mörk förflutet. För den där skrällen ni hörde nyss, det var ljudet av ett glashus som splittrades i små, små skärvor.