I programmet ”P1 Dokumentär” på Sveriges Radio träffar journalisten Amanda Glans två riksdagsledamöter.

”Här följer vi sverigedemokraten Kent Ekeroth och centerns Abir Al Sahlani. ”Invandring” är något som både skiljer och förenar de två riksdagsledamöterna.”

I programmet förklarar Kent Ekeroth om sin väg in på politiken. Inledningsvis berättar han att han, redan som 13-åring, kampanjade mot EU. Men det är först efter det som det riktigt intressanta kommer – Ekeroths motstånd mot invandring och då framför allt invandringen från Mellanöstern och Afrika.

– Jag hade sett invandringsproblematiken långt innan dess. när jag gick i lågstadiet säkert. När jag började femman då började jag på en skola i Halmstad, jag hade bott i Lund innan men sen flyttade jag tillbaka till Halmstad igen.
– Då började jag i en klass. Och det var på Östergårdsskolan i Halmstad. Det var en väldigt invandrartät skola. Det var typ två, tre svenskar i min klass.

Ekeroth berättar att han var ganska blyg och inte så ”jättesocial” som ung.

Första dagen på den nya skolan kom. Kent Ekeroth hade med sig en bok som han satte sig för att läsa på en bänk under sin första rast.

– Då kom de fram och började kaxa. Helt utan anledning, jag satt bara och läste en bok liksom. Och sen var det bråk i två år, så länge som jag gick med de här invandrargrupperna. (De var) Främst från Afrika och Mellanöstern då.
– Det var hela tiden så. Högstadiet, mellanstadiet, lågstadiet kanske. Jag hade någon turk som gick på mitt fritids, Ersin hette han, som också bråkade liksom.
–Så att det såg man ganska tidigt.

– Sen lugnade det ner sig på gymnasiet. Jag gick natur på en lite bättre skola. Så då sållades packet bort, om man säger så.

Amanda Glans (journalisten): – Varför använder du det ordet; ”packet”?
KE: – Jag tycker att det sammanfattar ganska bra vad jag tycker om dem.

Det låter alltså som att Ekeroths motstånd mot invandring grundar sig på att han blev utsatt för mobbning i skolan. En grupp, med personer ”främst från Afrika och Mellanöstern” bråkade med honom när han gick i mellan- och högstadiet. Dessutom bråkade ”någon turk” med honom när han gick på fritids.

Men tur var det väl ändå att ”packet sållades” bort, om man säger så. Så att Kent Ekeroth, med rötter i Polen, fick gå i en helsvensk skola. En lite bättre skola.

 

Bonusmaterial: 

Amanda Glans: – När det kommer till islam, vad är det du är rädd för?
Kent Ekeroth: – Kortfattat är det en totalitär, primitiv, kvinnoförtryckande ideologi.
– Och det är klart att man inte vill att en sådan ideologi ska prägla ens samhälle. Jag vill inte att kommunismen ska prägla mitt samhälle. Jag vill inte att nazismen ska prägla mitt samhälle. Och samma gäller liksom islam.
AG: – Men du jämställer islam med nazismen och kommunsimen.
KE: – Jag jämställer principen. Så jag sa inte att jag likställer dem. Även om jag kanske gör det i många fall. Men jag sa att principen är samma sak.

Kent Ekeroth likställer inte islam med nazism och kommunism. Även om han gör det i många fall.

Här kan du lyssna på hela programmet.

Lyssna: P1 DOK Riksdagen i P1 Kent och Abir','hspace':null,'vspace':null,'align':null,'bgcolor':null}" alt="" data-recalc-dims="1"/>