Gång på gång bevisar Sverigedemokrater att de har svårt för det här med siffror och fakta. Ja, matematik kan vara väldigt tråkigt, och det är självklart betydligt mer underhållande att använda sin fantasi och skapa en egen fiktiv värld än att förhålla sig till verkligheten. Speciellt när man får fylla sin värld med vad man vill, av fullständigt egennyttiga skäl.

I detta fall har SD Vara hittat på en helt egen budgetkalkyl för hur mycket en “nyanländ invandrarkvinna som är arbetslös och har tre barn” får i ekonomisk ersättning. Såhär tyckte den Sverigedemokratiska matematikern i Vara att det såg ut:

Hur ser den ekonomiska ersättningen ut för en nyanländ invandrarkvinna som är arbetslös och har tre barn.

Kvinnor får:

6 510 kronor i etableringsersättning
4 500 kronor i etableringstillägg
4 500 kronor i bostadsbidrag
3 754 kronor i barnbidrag
2 546 kronor i underhållsstöd
= 21 810 kronor i månaden skattefritt.

Utöver detta har kvinnan rätt till: 259 200 kronor i retroaktiv föräldrapeng från det att barnet föddes, oavsett i vilket land det är fött.

[…]

Källa: www.statskontoret.se

Det är här det riktigt roliga sker. SD Vara får en statlig bitchslap av statskontoret, som de uppgav som källa till dessa uppgifter.

Det är nu det är dags för SD Vara att be Kristina Winberg kommentera siffrorna:

Den här myten är inte ny och har cirkulerat med små variationer i olika former, men grunden är en bilden som blivit viral i olika sociala medier. Bilden blev såpass viral att regeringen blev tvungna att dementera siffrorna:

På nätet cirkulerar påståenden som räknar upp olika förmåner som en nyanländ arbetslös mamma med tre barn kan få. Beräkningen baseras på ett specifikt exempel som har konstruerats enkom för att maximera påstådda bidrag på ett sätt som inte är möjligt i praktiken. Man kan till exempel inte ha föräldrapenning för samma tid som man har etableringsersättning.

En annan person som tagit sig tid att verkligen gå igenom siffrorna är Kickan Wicksell:

Först och främst vill jag informera om att dessa siffror som sprids inte stämmer. De är påhittade. Om man lägger ihop alla bidrag och stöd som en nyanländ eller asylsökande har möjlighet att söka och gör detta till en klumpsumma så kommer man kanske upp i de 20-30 000:- som folk påstår är en invandrares inkomst. Grejen är dock att dessa bidrag ej går att söka tillsammans. En och samma person har bara rätt till en bråkdel av de pengar som går att söka.

Myten om höga kostnader för invandrare har blivit krossad, liksom Sverigedemokraternas fiktiva värld, ett flertal gånger. Det måste svida långt in i trovärdigheten.

 

Nedan listar vi 8 andra SD-sidor där dessa falska siffror sprids:

  1. SD Karlsborg
  2. SD Töreboda
  3. SD Gullspång
  4. SD Tidaholm
  5. SD Tibro
  6. SD Götene
  7. SD Mariestad
  8. SD Hjo