Aftonbladet kunde under gårdagen avslöja hur ett hemligt inspelad film visar hur Jimmie Åkessons högra hand, Linus Bylund, berättar om sitt hat mot Kent Ekeroth.

Det som vi kan se på videon är hur Daniel Assai, som var den som spelade in filmen har en paus efter ett möte, när Linus Bylund frågar honom om han kan gissa vem han (Bylund) hatar mest. Han fortsätter sedan med att säga att personen han hatar mest är Anders Behring Breivik, och sedan kommer Kent Ekeroth, men han menar att Ekeroth är långt under. Han kallar även Ekeroth för ett “ok” och uttryckt att SD borde prata om annat än Islam (det är typ här man kan fråga sig hur de ska prata om annat när islamofobi är deras existensberättigande). Innan Bylund får se filmen som Aftonbladet kort därefter lägger upp på webben, så får han frågan om han någonsin kallat Ekeroth för ett “ok”

– Har jag sagt det? Nej det tror jag inte att jag har sagt, säger han.

Du har också sagt att han är en belastning och att han inte ska hålla på och prata om ett tusenårigt krig?

– Om jag har sagt så håller jag med mig själv, jag tycker inte att han ska prata om det.

Du har också sagt att efter Anders Behring Breivik är Ekeroth den person som du hatar mest?

– Som jag hatar mest? Jag är god vän med Kent. Jag hatar honom inte alls.

Så du ska inte ha sagt att efter Breivik kommer Kent på plats nummer två?

– Nej, det hoppas jag inte.

Och efter att han sett filmen sa han att det där var ett skämt, och att han skrattade när han sa det.

– Det är tydligt att jag försöker göra en poäng av att jag inte hatar Kent. Jag skrattar ju när jag säger det.

Efter massmordet på Utöya beskylldes SD för att dela samma världsbild som Breivik. En anklagelse som partiet har kallat ohederligt och på alla sätt bestridit.

Och nu jämför partiledarens stabschef SD:s internationella sekreterare med Breivik.

– Jag jämför inte honom ett dugg med Breivik. Det här handlar om någonting som har kopplingar till efterdyningarna kring Brevik. Och ja, jag hatar Breivik.

Varför nämner du Kent i samma sammanhang som Breivik när SD så starkt har försökt distansera sig från Breivik?

– Det är tydligt att vi pratar om någonting som Kent har skrivit eller sagt som jag inte ställer upp på. Där det är lätt att bolla upp de här kopplingarna helt i onödan och då är det klart att jag blir arg på Kent. Jag kan säga väldigt hätska saker i samtal med andra människor. Det är också viktigt att komma ihåg att det här är en tjuvinspelning, säger Linus Bylund.

Är det bara vi som fascineras över hur det funkar i Sverigedemokraterna, i jämförelse med andra partier? Tänk er hur det hade sett ut om exakt samma sak hände i något av de övriga riksdagspartierna? Tanken är mindblowin. Men Kent Ekeroth verkar inte tycka detsamma. Han tog det hela ganska i ett brev till Aftonbladet.

”Jag har hört vad Linus har sagt och det är löjligt av er att påstå att han ska ha jämfört mig med Breivik. Jag och Linus har ibland olika perspektiv och kan ha en skämtsam jargong oss emellan, det är ömsesidigt och inget som jag har något problem med. Jag tycker ni försöker göra en höna av en fjäder”.

Man måste ändå beundra SD:s försök till att sopa sina interna konflikter under mattan, trots att sprickan är såpass uppenbar. SD:s presschef passar även på att kalla Bylunds uttalande för skvaller och menar att det saknar politisk relevans: