Okategoriserade

SD avslöjade som bidragsfuskare: ”lurade till sig miljonbidrag”

Written by Tobias Lundeqvist

Idag avslöjar Aftonbladet SD:s bidragsfuskande. Daniel Assai, före detta kanslichef, tar nu till orda och berättar om turerna kring bildandet av SD:s kvinnoförbund, ett förbund som påstods finnas enbart för att komma över bidragspengar i miljonklassen:

Den 13 oktober 2010, en knapp månad efter Sverige­demokraternas valsuccé, hölls ett hemligt möte på Jimmie Åkesson nya kontor på riksdagen. Förutom partiledaren deltog dåvarande ekonomichefen Per Björklund och den tillförordnade kanslichefen Daniel Assai.

 

Det var ett snabbt till­kallat möte för att ta fram en strategi för hur partiet skulle komma över en dryg miljon skattekronor till partikassan genom att ansöka om pengar för ett kvinnoförbund hos riksdagens partibidragsnämnd. Totalt rörde det sig om en summa på totalt 1 418 050 kronor.

 

Problemet var att Sverige­demokraterna vid den här tidpunkten inte hade något kvinnoförbund.

 

 – Men vår ekonomi var i botten efter valrörelsen och här fanns ett sätt att få in mera pengar snabbt, ­säger Daniel Assai, som i dag har lämnat alla uppdrag inom SD.

Jaha. Vi ska alltså ha förtroende för att ett gäng som inte ens kan få sin egen ekonomi att gå runt utan fusk ska klara av landets finanser?

Per Björklund hade redan tidigare skickat in en ansökan om bidrag. Där skrev han att pengarna skulle gå till SD-kvinnors nätverk – men då hade pengarna hamnat utanför partiledningens kontroll.

 

När bidragsnämnden bad om kompletteringar i ansökan passade Åkesson, Assai och Björklund på att ändra i ansökningshandlingarna.

 

Med Tippex strök de över ”SD-kvinnors nätverk” i ansökan och skrev i stället ”Sverigedemokraternas Kvinnoförbund”. Men något sådant existerade inte.

 

– Partiet ville bara komma åt de här pengarna. Vi kryssade i att kvinnoförbundet var en sammanslutning som finns inom partiet, säger Daniel Assai.

 

Det blev hans uppgift att snabbt sätta ihop en programförklaring för det icke existerande kvinnoförbundet. Handlingen skickades till bidragsnämnden och undertecknades av riksdagsledamoten Carina Herrstedt.

 

– Jag minns att Carina reagerade med kommentaren: ”Jag vet inte vad jag skriver på, men om huvuden rullar nu så hoppas jag att det inte blir mitt”, säger Assai.

Anna Hagwall som tidigare försökt bilda ett kvinnorförbund i partiet kuppades bort. I partiets interna mejl så heter det att:

Sanningen är ju att vi inte vill eller kan ha Anna i styrelsen då hon förmodligen kommer att obstruera och tjafsa om både pengarna och verksamheten.

Hagwall själv har i ett mail uttryckt sig såhär om saken:

Efter partiets riksdagsinträde ändrades inställningen till ett kvinnoförbund för nu fanns det möjlighet att få statligt stöd. Helt plötsligt var vi lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare, skrev hon och fortsatte: Sveriges nyaste kvinnoförbund, Sverigedemokraternas Kvinnoförbund, tillkom efter en kupp.

Vi rekommenderar att ni läser Aftonbladets samlade jobb om Sverigedemokraterna idag. Partiet som gör allt för att komma åt DINA pengar!

AB 1

AB 2

AB 3

AB 4 

 

 

 

 

 

 


Stötta vår verksamhet