Okategoriserade

Nya avslöjanden om våldtäktsanklagad - SD visste, men gav honom bara en tillsägelse

Written by Oscar Schau

I dagarna avslöjade Aftonbladet hur ett sverigedemokratiskt toppnamn nu misstänks för våldtäkt efter att ha blivit anmäld av en kvinnlig partikollega. Mannen står också anklagad för två fall av sexuellt ofredande, varav ett ska ha inträffat under midsommarhelgen. Han nekar till allt men har på eget bevåg lämnat alla uppdrag och även sagt upp sitt medlemskap i partiet. Alla kopplingar till mannen på SD:s egna sidor har i smyg sopats bort.

Kvinnan anmälde mannen den 9 juli i Almedalen efter att hon vaknat och funnit mannen oinbjuden och utan byxor bredvid sig i sin säng.

Jag vaknar i ett rum som partiet hyrt i Almedalen. Min klänning är uppkavlad till midjan, han ligger bredvid. Jag känner värk i underlivet, säger hon.

Detta var dock inte första gången mannen varit i kontakt med kvinnan. Han har vid flera tidigare tillfällen närmat sig henne sexuellt. För Expressen har kvinnan berättat hur mannen trakasserat henne via Facebook.

Han upplyste mig i ett meddelande om att han hade kloroform hemma. Jag frågade honom: ”Är det inte är en våldtäktsdrog?” Han svarade ”precis”, berättar hon.

Det är heller inte första gången något sådant sker inom Sverigedemokraterna. I mars avgick en högt uppsatt Sverigedemokrat efter att ha blivit anmäld för att ha sexuellt trakasserat två kvinnliga partikollegor. Hanna Wigh, ledamot i SD:s partistyrelse, berättar hur mannen i över ett år genom ovälkomna sms, telefonsamtal och kommentarer plågat henne och en annan kvinna.

På frågan om partiet tar anklagelserna på allvar svarar Wigh:

Det är en trygghet att partiet lyssnar till kvinnor, det finns en sorts sexism bland många, men i partiet finns det en trygghet i att man som kvinna blir hörd.

Men idag kan Expressen avslöja att SD-ledningen inte alls agerat så som Wigh påstår:

SD-ledningen kände till att den nu våldtäktsmisstänkte SD-politikern hade trakasserat kvinnliga kolleger - ändå fick han bara en tillsägelse.

Det berättar Elisabeth Nirholt och Therese Kanervainen som båda utsatts för sexuella trakasserier i sina jobb i partiet.

- Jag har otrolig ångest och sömnstörningar. Jag kan inte tänka på något annat, säger Kanervainen.

Allt började på en konferens i Jönköping förra året. Therese Kanervainen, politisk sekreterare för SD i Botkyrka, fick ett tips: om hon ville klättra i partiet skulle hon ta kontakt med den nu våldtäktsmisstänkte SD-politikern.

- Han skulle få mig att bli större och komma in i riksdagen. Vi pratade lite, han bjöd mycket på drinkar, champagne, vin, berättar hon.

Efter bara en liten stund började SD-politikern tafsa på Kanervainen och bjöd upp henne på sitt rum. Hon sade nej och hoppades att hans närmanden skulle sluta.

Men det visade sig bara vara början.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund blev personligen kontaktad Kanervainen som berättade om den misstänktes närmanden:

Enligt Kanervainen berättade hon uttryckligen för Bylund om trakasserierna och hur SD-politikern tafsat på henne. Linus Bylund menar å sin sida att han tagit del av bland annat hennes berättelser om politikerns ”flirtande”, och att han sagt åt honom att undvika att hamna i den typen av situationer.

Samtidigt som allt fler personer träder fram och berättar om den misstänktes sexuella trakasserier försöker Kent Ekeroth skifta fokus på skandalen. I ett inlägg på sin blogg skriver han följande:

Har ni märkt PK-medias rubriksättningar rörande SD alltid? När de vill rapportera något negativt är alla alltid toppnamn, oavsett vad. Nu senaste har någon blivit anklagad för något och då skriver Aftonbladet om en ”SD-topp”.

Nej, nej och nej Kenta. Din kollega har blivit anklagad för våldtäkt! Inte ”något”. Förövrigt är inlägget ett ganska fräckt försök av Ekeroth att förminska den anklagades ställning i partiet. Den anklagade har haft en ledande roll och som Kanervainen själv säger - en person man ska gå till om man vill klättra inom partiet.

***Uppdatering***

Vi han inte mer än publicera inlägget innan vi fick ett tips om hur Ekeroth och Erik Almqvist anser det lämpligt att ”skoja” om våldtäktsmän:

BPhhK5zCQAELeAP


Stötta vår verksamhet
  • 15
    Delningar