Okategoriserade

Hotfull SD-politiker kan bli omvald

Vi har tidigare skrivit om SD Hörby. Många, många gånger. En nyheter som spred sig även från oss och vidare ut i andra mediakanaler. Och nu är det dags igen!

För att ge er en kort sammanfattning och fräscha upp minnet så skrev vi om Ronny Esbjörnsson i juli. Vi uppmärksammade då flertalet anmärkningsvärda kommentarer han skrivit, bland annat på Kent Ekeroths projekt och initiativ, Avpixlat. Där skriver Esbjörnsson tillexempel att Reinfeldt är en landsförrädare och att “vi svenskar kommer att kämpa för vårt land med våld om det behövs, och de som först får gå är landsförrädarna“. Esbjörnsson författade också ett stort antal rent rasistiska kommentarer och skyllde sedan det hela på att han skulle ha blivit hackad av Expo.

De två huvudpersonerna i hela denna historia var såklart Esbjörnsson, men även hans ordförande Uno Johansson som tyckte att det mest handlade om ”en storm i ett vattenglas”. Esbjörnsson lämnade sina kommunpolitiska uppdrag men satt kvar i den lokala styrelsen för Sverigedemokraterna. Ett uteslutningsärende gentemot Esbjörnsson är fortfarande öppnat och kommer hanteras under hösten, men det visar sig nu att lugnet inte riktigt lagt sig i SD Hörby.

Igår kunde nämligen tidningen Skånskan rapportera att kommunföreningens styrelse har avgått i protest och Skånedistriktet har nu tagit över ansvaret. Uno Johansson har även hoppat av sina kommunpolitiska uppdrag, precis som Esbjörnsson. Johansson hävdar att avhoppen beror på osämja inom partiet på lokal nivå och säger:

Det finns tyvärr personer i partiet som inte tycks gilla att jobba demokratiskt. Vi andra ställer inte upp på det här längre. Vi kan inte acceptera att man sprider lögner och har en massa strunt för sig.

Vi kan förstås inte säga något säkert, men visst känns det som att rasistiska kommentarer och försvarandet av dem kan ha något med osämjan att göra.

När vi ringer upp Uno Johansson säger han dock att han skulle kunna tänka sig att ställa upp för val till styrelsen igen. Han försvarar dessutom Esbjörnssons uttalanden (japp, fortfarande!) och säger att även Esbjörnsson kan bli aktuell för en ny styrelsepost om han blir nominerad. Detta med motiveringen att SD Riks ännu inte uttalat sig angående hans lämplighet…

Vi anar att vi inte sett slutet på den här historien ännu, inte på långa vägar. Och om det är så som Skånedistriktets ordförande Mikael Eskilandersson säger i Skånskans artikel, att ”Det verkar finnas gott om folk som vill sitta i den nya styrelsen”, så hoppas vi verkligen att de lyckas hitta något bättre än en hotfull rasist och en ordförande som förminskar högst olämpliga kommentarer genom att kalla dem för ”storm i ett vattenglas”.

Å andra sidan, det är ju Sverigedemokraterna det handlar om så det vore väl att hoppas på för mycket…


Stötta vår verksamhet