Podcast

IRM-podcast - Före detta SD-topp avslöjar sanningen om SD:s bolagsfiffel

IRM-podcast har satt sig in i förundersökningen som ligger till grund för åtalet mot Martin Kinnunen. Det visade sig att den innehåller en hel del detaljer, båda skrämmande och lustiga, som går att knyta ända upp till Sverigedemokraternas högsta ledning.

Dessutom konstaterar vi att det inte är första gången som SD:s bolagsaffärer har hamnat i blåsväder. Med hjälp av dokumentation och ett exklusivt vittnesmål från Sverigedemokraternas före detta kanslichef Daniel Assai kan vi peka på ett antal omständigheter som tyder på att partiet har använt sitt bolag Blåsippan AB för fiffla med momsen. Detta vid en tidpunkt då bolagets styrelseordförande inte var någon mindre än partiledaren Jimmie Åkesson. Sammantaget växer en historia fram om ett parti som till synes systematiskt fifflar och trixar för att undvika att göra rätt för sig.

Förtydligande: Daniel vill påpeka att han inte vill kalla uppgörelsen med Almqvist för ett avgångsvederlag, eftersom att det handlade om att få bort honom från en riksdagsplats som partiet inte förfogade över. Assai vill istället beteckna affären som en muta. Poängen, att konsultavtalet i så fall är att betrakta som en konstruktion och fakturan därmed är osann, kvarstår likafullt.

Expressen har senare kunnat visa hur Kinnunen själv skriver i interna mejl att uppgörelsen är en ”belöning” och att avtalet mellan SD och Erik Almqvist endast är ”för syns skull” och ”vara så luddigt att det ej betyder nåt i praktiken”.

Vidare skriver Expressen såhär om mejlkonversationen:

Ett sådant avtal var just det som Skatteverket skulle kunna underkänna, enligt Dulny. Han svarade Kinnunen:

”Enligt Johan (partijuristen Johan Larsson, reds anm) så går det inte att använda ett sådant konsultavtal då det skulle ses som ett skenavtal om det granskades av skatteverket. Jag vill ha fullständig klarhet i detta, jag litar mer på Johan än dig i detta fall och jag tror inte jag eller någon annan i S&F AB:s styrelse vill ingå ett avtal som kan underkännas av skatteverket. Det är vi som tar risken.”

Kinnunen svarade:

”Vi konstaterade dock tydligt på Jimmies rum när du fick info om allt att vi inte kan ha några krav på honom. Det är ett skenavtal vi vill ha.”

Följden blev att Dulny och de andra i Samtid & Framtid AB:s styrelse - Oscar Sjöstedt, som i dag är riksdagsledamot och partiets ekonomisk-politiske talesman, och den tidigare SD-tjänstemannen Eric Myrin - hoppade av. Ny ende ordinarie styrelseledamot, och därmed juridiskt ansvarig, blev den nu åtalade Martin Kinnunen.

Dokumentationen också att Åkesson var inblandad i avtalet:

Förutom Kinnunens omnämnande i mejl visar annan dokumentation att Åkesson var direkt delaktig i arbetet med att ta fram avtalet med Almqvist. I slutet av december 2012, togs en avsiktsförklaring, så kallat ”letter of intent”, fram inför affären. Där fastslogs att pengarna till Almqvist var direkt kopplade till att han lämnar riksdagsplatsen:

”Kommande tjänsteavtal träder i kraft i samband med (i) den tidpunkt då Erik Almqvist inte längre innehar uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag”.

Vill ha garantier för att lämna riksdagen

Den som skickade avsiktsförklaringen på eftermiddagen 29 december 2012 till resten av partiledningen var Jimmie Åkesson. Att syftet var att pengarna till Almqvist var för att bli av med honom från riksdagen framgick i svaret från en av dem som fick SD-ledarens mejl. Den dåvarande vice partiledaren Jonas Åkerlund skrev:

”Ser bra ut. Erik vill naturligtvis få garantier för att han verkligen får sina pengar efter att oåterkalleligen ha lämnat riksdagen, samtidigt som vi behöver garantier för att han inte sitter kvar efter att ha fått pengar. Jag har inget som helst förtroende för honom.”

Detta, och alla tidigare avsnitt, finns även på Itunes.

För Android eller liknande: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:54500552/sounds.rss

PS Det är fritt fram att låna klipp ur podden så länge man hänvisar till den.

Med: Magnus Esser Bengtsson och Christopher Gummesson Gäst: Daniel Assai

I dessa dagar då skandalerna duggat tätt från fackförbundet Kommunal så ställer vi oss enormt frågande om var svensk media håller hus? Sveriges tredje största parti och dess tilltänkte statsminister är djup involverad i skattefiffel, borde inte media campa även utanför SD:s kansli? Om detta gällt Stefan Löfvén eller Anna Kindberg Batra, hur tror ni det sett ut i media då?

Tror ni Löfvén och Batra kommit undan med att inte ställas till svars?

We think not…


Stötta vår verksamhet
  • 1.7K
    Delningar