Video

SDU leker Uppdrag Granskning på Pride

SDU gör nu ett försök att slå sig in i den journalistiska världen genom ett reportage från Pride-festivalen. I filmen nedan så kan ni se hur flera personer ur SD och SDU beger sig till Pride för att delta i ett seminarium för endast icke vita. Så här skrev Pride själva om seminariet:

”En mötesplats för att diskutera erfarenheter av rasism och heteronormativitet i aktivistkretsar och samhället i stort […] OBS endast icke vita”

Vi förstår att det säkert är många som hajar till och funderar över ”vadå bara icke vita”? Framförallt SD och SDU som vill påvisa rasism mot just vita tycks ha undrat över detta. Det är dock en viss skillnad på att anordna ett möte där man diskuterar till exempel hur vita män är bättre än svarta, jämfört med att diskutera rasism mot färgade människor. SDU hade haft en poäng om det stod ”Svarta homosexuella ska ha ett möte och berätta hur mycket bättre genpol vi har än vita sverigedemokrater”, men nu gör det inte det. Vi kan ju inte tala för arrangörerna, men vi misstänker att dessa människor vill diskutera ett problem som kan vara svårt att förstå om du inte är just färgad. Arrangörerna har själva skrivit:

I programbeskrivningen var det tydligt utannonserat att programpunkten var tänkt som en mötesplats för att diskutera egna erfarenheter av rasism och heteronormativitet, och att den därför endast var till för icke-vita (rasifierade) hbtq-personer. Detta för att många icke-vita hbtq-personer känner otrygghet inför att prata om dessa erfarenheter med personer som inte bär på liknande erfarenheter, på grund av att de ofta blir ifrågasatta. Även om ras är en social konstruktion så blir vi bemötta utifrån att vi inte klassas som vita.

Man kan ju fundera om nästa SDU-granskning kommer handla om hur man tränger sig in på en kvinnojour och börja gapa om att de som män har rätt att vara där? Annars är det diskriminering.

Vad SDU vill ha ut av denna ”granskning” vet vi inte, men självfallet är det positivt att de väljer ett såpass offentligt sätt att komma ut som HBTQ, då arrangemanget tydligt var till för just HBTQ-personer. För det kan väl aldrig vara så att de på detta sätt vill försöka göra sin egen rasism legitim?


Stötta vår verksamhet