Dumheter

Förbipasserande skrynklar ihop flygblad – Sverigedemokrater attackerar med sprayfärg

Written by Atilla Yoldas

En förbipasserande man i Sannegården får syn på Sverigedemokrater som står och delar ut flygblad. Mannen tar ett av flygbladen, skrynklar ihop det och eventuellt gestikulerar medan han lämnar platsen.

Sverigedemokraterna som stått och delat ut flygbladen tolkar detta som en attack och måste försvara sig. En eller flera aktiva Sverigedemokrater springer därför efter mannen och sprejar honom med färg, rapporterar GP.

Vänta nu lite… Det är någonting som inte stämmer här. Jimmy Ståhl – andre vice ordförande för SD Göteborg – hjälp oss förstå. Vad hände egentligen?

Vi har utrustat oss med färg för att kunna identifiera förövare som utsätter oss för fara. Det är första gången vi har använt sprejen, säger Ståhl.

Jaha… Okej… Vi försöker igen; hjälp oss förstå, Jimmy! Är det verkligen OK att spreja färg på människor?

– Det är inget olagligt med färgen. Den kan köpas i butik. Jag skulle vilja påstå, att blir man attackerad. Då är sprejen mycket positiv, för att undvika våld.

Vice ordförande för SD Göteborg anser alltså att hans Sverigedemokrater blev attackerade när den förbipasserande mannen knycklat ihop deras flygblad. De blev så grovt attackerade när mannen började gå därifrån, att sprayfärgen var deras enda val för att slippa ta till våld. Så grovt attackerade att de var tvungna att springa efter mannen för att kunna försvara sig. Med röd sprayfärg.

Vi får inte glömma att argumentet som skulle rättfärdiga handlingen med sprayfärg är att det inte är olagligt för att det kan köpas i butik. Vilken tur att man inte kan köpa järnrör i vanliga butiker, tänk om Sverigedemokraterna skulle börja springa omkring med sådana på stan…

Två anmälningar har upprättats, enligt polisen. En mot den missnöjde mannen för ofredande och en mot en sverigedemokrat för misshandel. 

 

** UPPDATERING **

GP når Linus Bylund, pressekreterare för SD, angående händelsen. Bylund ser ingenting lustigt med användandet av sprayfärgen:

Vi blir ofta attackerade och har haft självförsvarssprej även i Stockholm. Det är något man beslutar om i partiet lokalt, säger han.

När GP undrar om man inte som valarbetare ska vara beredd att hantera provokationer utan att ta till vapen svarar Bylund att man bara ska använda sådana metoder om man blir attackerad och fysiskt ofredad. Det är inget konstigt med det, menar han, och även i sin tur hävdar att det är en fullkomligt laglig utrustning.

Från Jimmie Åkesson är det opassande för GP att få en kommentar angående huruvida valarbetare utrustade med färgspray är sanktionerat, enligt Bylund.

–Det här är får du prata med SD i Göteborg om. Jag tycker det är oförskämt att fråga om en kommentar från vår partiordförande. Han kan inte vara inne och pilla i enskilda saker. Skulle du ringa Reinfeldt om det gällt Moderaterna? Säger Linus Bylund.

Vi vill bara poängtera för Bylund att om en moderat distriktsordföranden sanktionerat sprayattacker på människor som knycklar ihop M-broschyrer i pressen, så hade vi även ringt Reinfeldt….. 


Stötta vår verksamhet
  • 2
    Delningar