Dumheter

Forskare bevisar främlingsfientlighet och intolerans hos SD-väljare – blir dödshotad

”Med tanke på din höga ålder borde du hålla truten så att du kan fortsätta njuta av livet”, fick forskaren Peter Hedström läsa när hans forskning offentliggjorts. I forskningen fann han att intolerans och främlingsfientlighet var vanligare bland Sverigedemokraternas väljare än hos andra partiers väljare. Som en bekräftelse av forskningsresultaten fick Peter Hedström och hans kollega Tim Müller motta dödshot.

Nätsvansen agerade, med andra ord, i sedvanlig ordning. I samma ögonblick som någon offentligt redovisar saklig kritik och fakta som kritiserar Sverigedemokraterna knyter man genast näven och vill tysta sina motståndare.

– Att berätta om vad man kommer fram till i sin forskning är forskarens skyldighet. För det ska man inte behöva ta emot hot. Det här är fullständigt oacceptabelt, jag blir rejält upprörd, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

Resultaten, som delvis publicerades i en debattartikel på Dagens Nyheter, redovisar hur Sverigedemokraternas väljare utmärker sig extremt mycket från övriga partiers väljare i frågor om bland annat muslimer och människor med utländsk bakgrund. Bland annat lyfts det faktum att SD-väljare har en betydligt mer negativ bild av muslimer och människor med ett utländska namn.

I undersökningen frågade forskarna SD-väljarna om de kan tänka sig ha en muslim som granne. Varannan SD-väljare svarade nej.

Forskarna frågade om huruvida det skulle vara acceptabelt om en människa med muslimsk bakgrund gifter in sig i familjen. 80% av SD-väljare var negativa till detta. En överväldigande majoritet.

Forskningen visar även att SD-väljare uttrycker negativa attityder mot att ha personer med utländska namn som grannar, vårdgivare och/eller familjemedlemmar.

I undersökningens fält, där många tidigare fört fram tankar om att väljare till störst del skulle ha missnöjesröstat på SD, framgår istället ett annat kontroversiellt faktum. ”Negativa attityder mot minoritetsgrupper” är en oerhört vanligare anledning till att lägga sin röst på SD än missnöje mot övriga politiker och partier. Den främsta anledningen bakom SD-väljarnas val är, helt enkelt, att de är mer intoleranta och främlingsfientliga.

Forskarna skriver att det som utmärker SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder, och att SD-väljarna inte skiljer sig nämnvärt från övriga väljare vad gäller missnöje med det politiska etablissemanget. Det är djupt tragiskt att forskare och vetenskapsmän blir dödshotade när de gör sin plikt. Men det är tyvärr inte förvånande att hoten dyker upp när sådan forskning offentliggörs.


Stötta vår verksamhet
  • 77
    Delningar