Granskning

Försvarspolitisk sekreterare i riksdagen ”vill ha ett etniskt homogent Sverige”

Joakim Larsson från Tierp har suttit som ordförande i SD Uppland sedan 90-talet, och kan nog vid det här laget räknas till partiets veteraner. Nu uttalar han sitt medhåll om ett citat från tidigare SDU-ordföranden Jimmie Windeskog om att ”vilja ha ett etniskt homogent Sverige i den mån det går”.
 
Larsson har varit omskriven många gånger för att ha gillat rasistsidor på Facebook, burit nazistkopplade varumärken, hyllat en kidnappare och utpressare som en eldsjäl, och kanske mest uppseendeväckande av allt: kritiserat SDs nolltolerans mot rasism. Föga förvånande har han därför också ridit ut i försvar av ett flertal politiker som uteslutits som en direkt konsekvens av SDs nolltolerans och nya, mer städade image, bland annat Patrik Ehn och Christoffer Dulny (som numera leder den metapolitiska grupperingen Nordisk Alternativhöger).
 
En sak man måste förstå när man pratar om företrädare som Larsson är den interna konflikt som rasat inom SD i mer än ett decennium. Det är en ideologisk schism där man, enkelt uttryckt, kan dela upp partiet i en del som vill framstå som mer rumsren och fokusera på socialkonservatism och islamkritik, och den som hellre ser att SD inte förflyttar sig för långt från sina radikalnationalistiska rötter, ens i offentligheten.
 
De starkaste rösterna för det senare alternativet kallades ”Bunkerfalangen” och utgörs av de som stöttade den tidigare partiledaren Mikael Jansson, som mot sin vilja avsattes på partiets riksårsmöte för 13 år sedan då Jimmie Åkesson valdes till ny SD-ledare. Samma Mikael Jansson som bara tidigare i år gick över till det nya och mer radikala partiet Alternativ för Sverige tillsammans med en annan utesluten SD-politiker: Gustav Kasselstrand.
 
Joakim Larsson är således en av de som motsatt sig SDs nya, mer städade image, och konflikten är i allra högsta grad levande inom partiet än idag.
 
Nog om det, vidare till det citat Joakim tidigare idag bestämde sig för att hålla med om.
 
 
 
Med den bakgrund ni just läst är det kanske inte helt förvånande att Larsson tycker att det är legitimt att prata om ett land byggt på en etnicitet, trots att resten av partiet brukar använda det något mindre laddade begreppet ”kultur” för att kunna undvika rasiststämpeln. Vad som däremot är förvånande är att han trots dessa uttalat rasbiologiska tankemönster fortfarande är aktiv och har stöd inom partiet.
 
Vad behöver vi veta om Jimmy Windeskog, mannen vars citat han lyfter? Well.
Windeskog uteslöts ur partiet år 2005 efter att han kritiserat vice partiordföranden Tony Wiklander för att ha en internationellt adopterad dotter, och påstått att Wiklander därmed ”förstärkte det mångkulturella samhället”. Windeskog menade vid tillfället att han endast följde partiets principprogram. Efter uteslutningen gick han över till det högerextrema partiet Nationaldemokraterna.
 
Här kan ni se klippet Larsson refererar till. Värt att nämna är att Jimmie Åkesson alltså hade varit med i partiet i två år när detta visades på TV.
 
 
 
Nedräkning till dagen då även Larsson lämnar SD för AfS, någon?

Stötta vår verksamhet
  • 1.4K
    Delningar