Granskning

Granskning Sverige hotar medlemmar i #jagärhär – ”för din egen säkerhet bör du gå ur gruppen”

Som vi tidigare rapporterat så har den rasideologiska och antisemitiska sajten Granskning Sverige (GS) börjat att använda sig av regelrätta hot i sina intervjuer med allt från privatpersoner till företrädare för världens största fotbollscup. Nu kan IRM även avslöja att GS även upprättat ett register över personerna i gruppen #jagärhär och hotat medlemmar därifrån under intervjuer. GS ska först ha frågat om medlemmarna är rädda pga registret och sedan sagt att de för sin egen säkerhet bör gå ur gruppen. 

Det hela började med att personer från #jagärhär kritiserat ett inlägg på Granskning Sveriges Facebooksida. GS svarade då med att börja ringa medlemmar i gruppen där bland annat hot ska ha uttalats mot en äldre kvinna:

IRM har talat med den kvinna i sextioårsåldern som blivit hota av GS och en yngre kvinna i Västsverige som inte ens är medlem i #jagärhär men ändå blivit uppringd.

Deras historia är snarlik och båda vittnar om att mannen som ringer presenterar sig som representant för GS. Han ska direkt ha ifrågasatt varför de båda är medlemmar i, vad han menar är en terroristorganisation. Kvinnan från Västsverige förklarade då att hon inte var medlem i gruppen, men mannen trodde henne inte.

Ganska snart så förklarar mannen att kvinnorna blivit tillagda i ett register av GS och funderar om de är rädda? Båda kvinnorna undrar vad det handlar om för register men ingen av dem får ett rakt svar. Däremot förklarar mannen för den äldre kvinnan att man inom GS har olika uppgifter och att kvinnan, för sin egen säkerhet, bör lämna gruppen.

Samtalet avslutades på ett liknande sätt för båda kvinnorna när mannen ska ha sagt att de var svin och att de skulle flytta till Afrika/Afghanistan.

Att Granskning Sverige upprättat ett register råder det inget tvivel om när de under gårdagen publicerade en lista på sajten Gangrapesweden på medlemmar i #jagärhär. Det här är alltså samma sida där de sammanställt en lista på allt från arbetskamrater till bilder på det hus där en pappa till en vänsterpartistisk politiker bor. Även i detta fall hotades pappen av företrädare från Granskning Sverige:

I kommentarerna kan man också läsa hur GS byggt en enorm halmgubbe av #jagärhär där tanken är att man blivit ”attackerad” och att man måste svara upp med brutala metoder:

IRM har varit i kontakt med totalt fyra personer som varit utsatta för GS hot under intervjuer. Det fjärde fallet handlar om en företrädare för Gothia Cup som blev uppringd av GS som ville att ett marockanskt fotbollslag skulle strykas från cupen. I samtalet säger GS att om inte Gothia Cup stoppar laget från medverkan så kommer GS lösa det på plats:

Granskning Sverige: ”Det här laget USCH är inget lag och de är inte välkomna nästa år så enkelt är det. Så ni får lösa detta på något sätt internt och löser ni inte det internt så får vi lösa det när de kommer hit. För vi vill inte ha mer tafsungar från arabländer här. Nu sätter vi ner foten här.”

Än en gång vill vi påpeka att kopplingen till Sverigedemokraterna inte är långt bort. Flera ledande företrädare har gjort mysintervjuer med sajten och en SD-politiker har själv arbetat med GS:

SD-politikern Nina Drakfors representerade, så sent som i juni, Granskning Sverige i en debatt under Almedalen mellan henne och E-kurirens chefredaktör Eva Burman:

Drakfors hävdar att hon inte är en del av Granskning Sverige längre, men samtidigt har hennes egna filmer fortsatt laddats upp på GS officiella FB-konto. Hon har även än en gång blivit godkänd för att kandidera för SD i valet 2018:

Om #jagärhär:

#jagärhär tar avstamp i den demokratiska frågeställningen om vem som har möjlighet att uttrycka sig på nätet. Kampen om yttrandefriheten mot näthatet hänger ihop med begrepp som klickomani, filterbubblor och alternativa fakta.

 

Det #jagärhär har lyckats med är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra bli utsatta för hat och hot.

Att stoppa polariseringen och genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt.

Samt att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information.

 

Vi tror på det goda samtalet som metod för en rad samhällsförändringar.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm    


Stötta vår verksamhet
  • 2.9K
    Delningar