Granskning

Grattis på 30-årsdagen, Sverigedemokraterna!

För 30 år sedan så satt en handfull människor i en lägenhet i Solna. De var personer som varit aktiva inom det extremt främlingsfientliga Bevara Sverige Svenskt (BSS). De ville för andra gången (Sverigepartiet hette det första försöket) starta ett parti för att nå ut med sina åsikter den parlamentariska vägen.

För att visa hur SD:s resa från det där mötet 6 februari 1988 till idag har sett ut väljer vi att sammanfatta det i ett antal väldigt enkla punkter.

Vid valet 1994 hade 4 av 10 styrelseledamöter kopplingar till nazistiska- eller vit makt-organisationer.

Vid valet 1998 hade hälften av deras samtliga kandidater före, under eller efter sin kandidatur varit kopplade till den svenska nazismen.

Vid valet 2010 hade minst 51 personer kopplingar till vit makt eller andra högerextremistiska organisationer. Dessa personer kandiderade i var åttonde kommun.

Vid valet 2014 spred eller gillade 1/3 av de kandidater som har en öppen Facebooksida fascistiska eller nazistiska inlägg.

Alla, och då menar vi alla, fascistiska eller nazistiska organisationer och partier som bildats sedan slutet på 80-talet har sitt ursprung direkt eller indirekt i Sverigedemokraterna.

Äpplet faller inte långt från trädet. Hur mycket de än vill utmåla sig själva som en rörelse som tagit avstånd från sitt förflutna så avslöjas deras företrädare gång på gång när de flirtar med nazism och fascism.

Vi vet inte om det firats med tårta på riksdagskansliet, men vi hoppas att den i så fall serverades snyggare än sist.

Text/research: Myra och Fredrik.

Vill ni hjälpa oss med att motverka Sverigedemokraterna det här valåret?

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 1234212759

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 1.9K
    Delningar