Kampanjer

Rapport från en av de 52 kommuner där SDs stolar gapar tomma

Färgelanda är SD:s starkaste fäste i västsverige – var fjärde innevånare har lagt sin röst på dem i riksdagsvalet. Men fyra av de fem stolar i kommunfullmäktige de fått tilldelat sig står tomma. Alla utom gruppledaren Jörgen Andersson har uteslutits eller flyttat.  

Redan efter valet var två stolar tomma. SD Färgelanda hade nämligen bara tre namn på sin lista till att börja med. En av dessa tre var Jan Sohl, som vi granskade för två år sedan. Sohl blev senare anmäld – och dömd – för hets mot folkgrupp, och uteslöts ur partiet.

”Det var etablissemangets sätt att tysta SD-röster, att försöka skrämma folk till tystnad”, säger Jan Sohl i dag till GT och beskriver uteslutningen om honom som partiets ”sätt att slicka etablissemanget i röven”.

Jörgen Andersson, som sitter ensam kvar, säger att de vill vara en seriös aktör i politiken i Färgelanda. Han verkar inte se några problem med att de inför årets val bara har fem namn på listan, och förväntas öka antalet stolar i kommunfullmäktige. Till GT säger han:

– Vi fick ju fem mandat 2014. Tyvärr lyckades vi bara besätta tre av dem. Att vi får fem mandat igen, det utgår jag ifrån. Kanske att vi ökar något eller två mandat. Sex-sju mandat kanske.

Då har listan bara fem namn, är inte risken uppenbar för samma situation med tomma stolar igen?

– Vår lista är inte låst, det går att lägga till namn i efterhand.

Det finns fler kommuner i väst där många platser gapar tomma eller fylls av politiska vildar trots höga valsiffror för SD. I Falköping fick SD tio mandat efter valet. Fyra sitter kvar på sina platser i kommunfullmäktige, sex har lämnat eller uteslutits ur partiet och är kvar som politiska vildar. I Lilla Edet fick de fem mandat. Två är kvar, en är politisk vilde. Även i Munkedal har en stol stått tom hela mandatperioden, då den aldrig kunnat tillsättas.

Sverigedemokraterna nationellt står i nuläget för 80 av de 87 tomma stolar som finns i kommunfullmäktige runt om i landet, och 155 av de totalt 353 politiska vildar som sitter på en plats utan parti, eller för ett annat parti än det de valts in för. I nio kommuner saknar SD helt företrädare i kommunfullmäktige. Där har SD valt att låsa sina listor med icke valbara kandidater.

Henrik Oscarsson, professor i valforskning vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet, beskriver situationen som ”ett demokratiskt problem” till SVT.

Jag tycker att tomma stolar är ett demokratiskt problem eftersom det är så många väljare då som har delegerat sin väljarmakt vid valurnorna och förväntar sig att bli representerade där politik äger rum, i nämnder, kommunfullmäktige och så vidare. Man räknar med att de intressen man har ska företrädas av de personer man valt i förtroende.

I albumet nedan kan du se några bilder från den aktion vi genomförde i söndags på Mynttorget i Stockholm, för att uppmärksamma den unika situationen med SD:s tomma stolar.


Stötta vår verksamhet
  • 469
    Delningar