Granskning

SD-politiker: Avskaffa nolltoleransen! +Ljudfilen från SD-toppars interna möte om nolltolerans

Ni vet den där nolltoleransen? Jo, vi vet att vi tjatar lite om den men nog är den väldigt fascinerande. Att införa en nolltolerans mot rasism, för att det senare börjar framstå allt tydligare att det  främst är HUR man formulerar sig som kan vara problemet, inte ATT man formulerar rasistiska åsikter. Det är helt okej att vara såväl homofob och nazist om man är Sverigedemokrat – bara man talar tyst om det. Men varför har man då överhuvudtaget infört den?

Dels kan det förstås bero på att man vill visa upp en lite finare fasad utåt. De flesta vill nog, trots allt, inte rösta på ett parti fullt av rasister. Det gäller att putsa till sig lite helt enkelt.

Men det ligger nog mycket i att nolltoleransen också infördes för att göra sig av med ovälkomna SD-medlemmar. Olika regler tycks gälla för olika medlemmar och vi har länge kunnat ana ett mönster. De som är omtyckta av SD-ledningen blir kvar, oavsett vad de gör. De som utgör ett hot däremot, de åker så fort att det blir ett litet dammoln efter dem.

Detta börjar också Sverigedemokraternas medlemmar upptäcka. Det är snart dags för SD:s landsdagar och minst fem motioner tar upp bland annat de många uteslutningarna, varav flera berott på nolltoleransen. Vi är rätt förtjusta i att lyfta fram exempel på SD-ledningens dubbla måttstockar, vi här på IRM. Och det tycks även SD-medlemmarna vara, då begreppet ska återkomma i ett flertal av motionerna.

Göteborgsposten skriver:

I en motion sägs det att uteslutningarna har rört upp ”starka känslor och en känsla av maktlöshet” hos gräsrötterna.

En motionär vill ha stopp för nolltoleransen, alternativt att den inte ska gälla för sådant som sagts, skrivits eller gjorts före dagen då partiledaren Jimmie Åkesson proklamerade den i oktober 2012.

Nu tror vi inte att nolltoleransen kommer avskaffas. Den är ett alldeles för viktigt verktyg för SD:s ledning för att göra sig av med oönskade hot inom partiet. Men kanske finns hotet mot SD:s ledning på helt andra ställen än vad de misstänker? Det kokar i Sverigedemokraterna. Det är kanske inte älgarna som demonstrerar, som barnvisas säger. Det är gräsrötterna som demonstrerar, gräsrötterna har fått nog.

I skrivande stund publicerar Expo den ljudfil som vi tidigare idag skrev om där flera SD-toppar förklarar att man kan vara homofob inom SD bara man inte säger det utåt: 

 


Stötta vår verksamhet