Granskning

SD försöker stoppa film som syftar till att få unga att rösta: ”jag förkastar att politikerna inte våga censurera”

Written by Henrik Johansson

En film med syftet att få unga att rösta av Teatergruppen 16, en organisation för unga amatörskådespelare, har fått SD Ljungby att reagera kraftigt. Efter att ha sett filmen vill SD:s representant i valnämnden stoppa filmen och säger att hon förkastar ledande politiker som inte vågar censurera. Orsaken? Ungdomarna säger ett könsord och svär. 

Om det funnits ett SM i hyckleri hade SD sopat mattan med motståndet. För det finns väl få partier som skrikit i högan sky om yttrandefrihet, åsiktskorridorer och censur i tid och otid så som SD gjort. Än en gång visar dock SD att alla dessa vackra ord bara gäller när de får hetsa mot invandrare.

När Ljungby kommun bestämde sig för att göra en film om vikten av att rösta landade valet på ungdomarna i Teatergruppen 16. Filmen hade premiär under Ljungbydagarna och skulle visas för ungdomar i gymnasiet, men inte om Sverigedemokraterna får bestämma. Filmen hade nämligen ett olämpligt språkbruk som SD:s Doris Nickel ogillar såpass att hon kan tänka sig använda kommunens jurist för att stoppa filmen.

Till Smålänningen säger Nickel att hon förkastar de andra politikerna för att vågar censurera filmen:

-SD förkastar filmen, och jag förkastar att ledande politiker inte vågar censurera den.

-Jag ser hellre att vi tar smällen och blir anklagade för censur än att filmen sprids […] kommunjuristen är mitt sista halmstrå.

Det Nickel reagerat på såpass kraftigt att hon vill att filmen censureras är alltså språkbruket, något som inte ska ursäktas med hur ungdomar pratar enligt SD-politikern:

-De som tycker om filmen menar att ungdomar pratar så, men jag menar att när du blir 18 år och har rätt att rösta, då träder du också in i vuxenvärlden.

Men vad är det då för hemsk film SD vill censurera? Ja döm själva:

Här kan ni även se Teatergruppen 16 svar på SD:s censurförsök:


Stötta vår verksamhet
  • 1.2K
    Delningar