Granskning

IRM avslöjar nya rasideologiska kopplingar till Ultima Thule

Written by Henrik Johansson

Här om dagen avslöjades det att Jimmie Åkesson bjudit in det så kallade vikingarockbandet Ultima Thule till en surströmmingsskiva och bilderna på en glad Åkesson kavlades ut i varje dagstidning. Än en gång kom debatten att handla om huruvida Ultima Thule var rasistisk musik eller bara glada nationalister som aldrig gjort något ont. 

Avslöjandet har väckt starka reaktioner och SVT:s redaktion i Blekinge har fått mottagit mängder med hot:

Har fått hot

Under veckan har flera hot kommit in till SVT Blekinge via telefon och mejl. Bakgrunden är en nyhet om att det nationalistiska bandet Ultima Thule spelade på en sommarfest som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anordnade.

Det är än så länge oklart om pulverbrevet har något samband med publiceringen.

– Det är alltid allvarligt när någon försöker hota redaktionen. Vi tar det på största allvar och följer de säkerhetsrutiner som vi har, säger ansvarig utgivare Lotta Orstadius till Aftonbladet TV.

Många var snabba på att avfärda Ultima Thules eventuella kopplingar till den rasideologiska miljön på grund av en film där sångaren säger till en i publiken att ta ner sin näve när hen börjat heila.

Ett annat argument som framförts är att Ultima Thule påstått sig tagit avstånd från nazism:

Ulf Hansen tycker att bandet gjort vad man kan för att frigöra sig från naziststämpeln. 1994 ställde bandet upp på en anti-rasistisk gala arrangerad av bland annat Fryshuset.
– I stället för att vara positiva undrade alla vad vi hade i bakfickan.
Ulf Hansen säger att gruppen är bojkottad av de flesta musikaffärer trots att de tagit avstånd från nazismen.

Men i samma artikel erkänner trummisen Ulf Hansen att man hyr ut sin studio till nazister så länge de inte skriver olagliga texter:

Ultima Thule har ett eget skivbolag och egen studio. Studion används av band knutna till bolaget, men också av andra mer uttryckligen nationalsocialistiska band, såsom Pro Patria. Ultima Thule läser bandens texter. Så länge det håller sig inom lagens ramar så är det fritt fram att hyra studion.
– Vi måste ju överleva ekonomiskt. Men visst känner vi människor med kängor och rakade huvuden. Vi har inga skygglappar, utan umgås med alla möjliga människor. Skulle några Rinkeby-kids eller Latin Kings ringa får de hyra studion de också.

Hansen skriver idag för SD:s propagandaorgan Samtiden, men driver också en egen FB-sida som heter Uffe ur Mimers brunn. Där delar Hansen, så sent som i mars, en rasideologisk propagandafilm som påstår att det pågår ett folkmord på vita:

vitt

beskrivning länkas det till flera antisemitiska och rasideologiska sajter:

Want to read more about White Genocide?
http://whitegenocideproject.com/about…

Thanks to Bob Whitaker, (http://www.whitakeronline.org/blog/) Horus the avenger (http://whiterabbitradio.net/), John Friend, Sinead McCarthy, Lana Lokteff (http://www.redicecreations.com/radio3…) and more for the narrator-voices.

( ) (a) Killing members of the group;
( ) (b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
(x) (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
( ) (d) Imposing measures intended to prevent births within the group;
( ) (e) Forcibly transferring children of the group to another group.

Hansen påstår också på sin FB-sida att vi betalar för att kollonialiseras av afrikaner och asiater:

Nu sitter jag och retar upp mig igen. Måste få ut det på något sätt:
Varje vecka läser vi om människor som dör när de försöker få ett bättre liv i Europa. Hade inte våra drömmande, liberala fanatiker hatat det på traditioner vilande Europa, vår civilisation, våra nationalstater hade inte dessa människor behövt dö i Medelhavet. Deras ständiga krav på att européerna ska ge plats och resurser till afrikaner och asiater, att betala för att bli kolonialiserade skickar ut en tydlig signal till alla hoppfulla lycksökare: ta dig till Europa och vi öppnar dörren!

Hansen driver idag ett bolag som heter No Shame där bland annat den t-shirten ”Give e´m hell” som Åkesson stoltserar i på bilderna med Ultima Thule säljs. Bolaget säljer också skivor från Enhärjarna med sångaren Bisson:

bisson

 

Ett annat band som säljs än idag av Hansen bolag är Midgårds Söner:

cvnxcnvnxcn

Bandet beskrivs såhär av Expo:

Ultima Thule plöjde ner en del av inkomsterna i produktionen av andra vit makt-band med ett mer uttalat nazistiskt budskap, exempelvis Midgårds Söner, som också varit tämligen framgångsrikt.

Den förste sångaren Patrik ”Nitton” Asplund har idag lämnat den nazistiska rörelsen och skrivit en bok om sitt liv som nazist. Värt att notera är dock att skiva Ny tid är från 1994 och under den period när det såg ut såhär på deras spelningar:

xcvncvnn

 

I övrigt har minst två personer ur den nazistiska miljön identifieras som modeller på No Shame.

Tittar man in på Gitarristens Niclas Adolfsson så kan man se att han gillar sidan ”Vi stödjer det svenska medborgargardet”, ett gäng som till stor del bestod av nazister och drog runt på Stockholms gator och tog lagen i egna händer. Sidan sprider rasistiska länkar:

dfghdgf

 

Ultima Thule som band har heller inte alltid hållit sina texter så rena från ariska idéer som de vill göra sken av:

Åh… Alexandra! Du är bättre än oss andra!
Så solidarisk, solid och arisk.
Åh… Alexandra! Visa vägen Alexandra!
Ditt ord är lag, allt lyder jag!”

Det är sedan tidigare också väl belagt att Ultima Thule funnits i den rasideologiska miljön och i en film från 1991 kan man se Ultima Thule spela ihop med Vit Aggression och SD:s tidigare partiledare talar om den judiska konspirationen till en heilande publik:

Expo skriver om de tidiga åren:

Sedan starten 1983 har Ultima Thule alltid haft nära kopplingar till extremhögern. Dåvarande sångaren hette Bruno Hansen och var ledare för Nordiska Rikspartiets aktionsgrupp (nrp/rag) i Nyköping.

Sponsrad av BSS

1985 kom den första singeln, Sverige Sverige fosterland. Utgivningen sponsrades av organisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS). Låten blev ett första genombrott för Ultima Thule och låten togs upp som signaturmelodi för närradiosändningar från Sverigepartiet. Bandet fick snabbt beundrare bland rasister, och utrymme på flera samlingsskivor med nazistiska band som Skrewdriver och Brutal Attack.

Ultima Thule har sällan dolt sin politiska tillhörighet. På 1980-talet lät sig gruppen intervjuas i nazitidningar i hela Europa: i svenska Streetfight, i tyska Force of Hate och i walesiska Welsh Leak. En intervju återfanns i VAM/Lönsbodas tidning Nordland (Obs; ska ej sammanblandas med vit-makttidningen Nordland) och bandmedlemmarna skrev själva i SD:s ungdomstidning Ung Front.

Vidare har Ultima Thule fortsatt låtit sig intervjuas av rasideologiska grupperingar så som Nationaldemokraterna långt in på 2000-talet. I en intervju 2001 med Nationell idag så säger en av medlemmarna att man vill ha en stark ledare som t.ex Jörg Haider och Jean-Marie Le Pen. Både Nationaldemokraterna och de båda partiledarna har SD officiellt tagit avstånd ifrån, ja i alla fall när det funnits en lokal politiker som tytt sig till dessa grupperingar. Att Björn Söder var stödmedlem i Front National är inte så noga:

2002 deltog Björn Söder i en stödmanifestation för Front Nationals tidigare partiledare Jean-marie Le Pen.

Le Pen har flera gånger uppmärksammats för antisemitism och dömdes 2012 för att ha förringat Förintelsen. 2005 sa Le Pen att ”Den tyska ockupationen, åtminstone i Frankrike inte var speciellt inhuman. ”Att det inträffade en del övergrepp var ofrånkomligt i ett så stort land” menade han. Han sade även att ”om uppgifterna att tyskarna begått massavrättningar i landet stämde så skulle det inte ha varit nödvändigt för tyskarna att dessutom deportera människor”. Le Pen har tidigare kallat nazisternas gaskammare för en ”detalj i andra världskrigets historia”.

När Ultima Thule skulle lägga ner 2012 så fans en stor artikel om bandet i Framåt(nr 5 2012), Svenskarnas partis partitidning, en rasideologisk organisation som tidigare under året lade ner sin verksamhet. Där skriver artikelförfattaren att han vid en middag med Jan Thörnblom frågat vad Thörnblom haft för ansvar för sina lyssnare:

bcvbmcvmbcn

På många sätt så spelar SD och Ultima Thule i samma lag, massor av kopplingar till den rasideologiska och nazistiska miljön, men så fort detta påpekas av media eller privatpersoner så blånekar de trots en överväldigande bevisbörda. Och strax därpå kommer hoten från den ”sverigevänliga rörelsen”.

Vi kan väl, som många andra redan gjort, säga att cirkeln är sluten på en surströmmingsskiva i Sölvesborg. Partiet som en gång i tiden sponsrade Ultima Thule har nu bjudit in dem, tillbaka in i värmen, eller som Åkessons flickvän väljer att beskriva dem:

– Det är främst medierna som kopplar ihop dem med det. Jag gör det inte. Jag betraktar dem som personliga vänner, och jag vet att de inte har några rasistiska eller nazistiska åsikter. […] Ultima Thule har ett unikt sätt att hylla vårt land och beskriva vår politiska samtid. De har gjort mycket för vårt kulturarv, och jag tycker att de förtjänar mer uppskattning.

Stort tack till alla er som bidragit med research, utan er hade denna artikel inte varit möjlig.


Stötta vår verksamhet
  • 1.9K
    Delningar