Granskning

IRM avslöjar SD-ordförandes hemliga konto – negrer använder vi som cirkusdjur

Written by Henrik Johansson

IRM kan än en gång avslöja hur en SD-politiker och tillika ordförande i SD Jönköping, Roger Wannling, levt ett dubbelliv på nätet via ett anonymt konto. Med kontot ”BELGIAN BLUE” har det skrivits minst 31 000 kommentarer på DIforum.se, ett forum som Wannling själv skapat och administrerat. Bland kommentarerna som skrivits med Wannlings anonyma konto kan en läsa hur ”negrer” används som underhållning och cirkusdjur. Hur homosexuella är mentalt sjuka eller genetiskt defekta och grova rasistiska skämt om svarta människor. När IRM når Wannling för en kommentar erkänner han att kontot är hans, men påstår samtidigt att 6 personer haft tillgång till kontot. 

Redan i februari kunde IRM avslöja att Wannling hade ett intresse för Sydafrikans apartheidpolitik och sydafrikanska nynazistiska organisationer. SD valde då att inte ens höja på ögonbrynen och Wannling fick sitta kvar. När vi går igenom kommentarerna som skrivits av ”BELGIAN BLUE” finner vi drivor med grovt rasistiska och homofoba kommentarer:

En neger är ett cirkusdjur Kahlili brände en strAff Wannling om att en neger inte kan vara skapad i guds avbild Wannling om att äcklas av svenska negrer

Wannling önskar livet ur neger

Det är som sagt inte bara svarta som får utstå hat från kontot, det hetsas även friskt mot homosexuella människor:

Wannling om nolltolerans mot homosexuellt sjuka. Wannling vill ha ett bögsjukevaccin

Under forumtråden ”negerskämt” deltar även kontot Belgian Blue flitigt:

negerskämt 1 negerskämt 3 negerskämt 4 negerskämt 5

När vi når Wannling för en kommentar bekräftar han att kontot tillhör honom, men påstår sig ha lämnat ut nycklar till forumet åt andra personer som han inte vet vilka de är:

Vi skulle vilja ställa några frågor till dig angående kontot Belgian Blue, känner du igen kontot eller?

-Ja visst.

Det är du eller?

-Ja det är väl fler som skriver under det vad jag fattar det som.

Är det flera som skriver på kontot, för kontot samlar ju in pengar till ditt privata bankkonto och folk tilltalar ju kontot med Roger Wannling? 

-Ja det har nog hänt, men jag tror vi är fem eller sex som har inloggningen till hela sajten. Det började för ett par år sedan när Dagens industri lade ner sina forum. Då blev det ett ställe för oss att fortsätta umgås.

Jag ska läsa upp en kommentar för dig: Negrerna har vi som underhållning, lite som cirkusdjur. Är det en kommentar du känner igen?

-Hehehehehe nej faktiskt inte.

Tycker du det är roligt?

-Nej jag är van med såna här grejer du håller på med nu. Vi är som sagt fem sex stycken som har tillgång till det här kontot och det är inget jag har skrivit.

Vilka är de andra som har tillgång till kontot?

-Det vet jag faktiskt inte, jag känner dem inte.

Du vet alltså inte vilka de andra som skriver med ditt konto är?

-Jag har aldrig träffat dem personligen.

Wannling förklara att det är han som startade upp forumet efter att Dagens industri lade ner sitt forum, men att han inte haft så mycket tid med forumet. Därför ska andra personer, som han inte känner, fått tillgång till forumet.

-Det är väl någon av moderatorerna som skrivit kommentarerna och skojat eller så har de tagits ur sitt sammanhang. Jag vet inte.

Så det skulle finnas ett sammanhang där de här kommentarerna hade varit okej, kan du ge ett exempel på det? 

-Nej det kan jag faktiskt inte göra, men som sagt, jag har lämnat över modereringen till andra. Jag känner inte igen det och jag vet inte vad du är för en filur, du ringer bara och börjar ställa en massa knepiga frågor om nått konto på något forum. Kom igen förfan.

Ja det är ju ganska omfattande indicier. Det här är ett konto som länkar din Facebookprofil, samlar in pengar till ditt privata bankkonto, lägger upp kort på din familj, blir tilltalad som Roger Wannling, uppger att personen bakom kontot ska bli ordförande för SD Jönköping osv…

-Jag är ganska van vid såna här kopplingar som du försöker göra. De ringer från interasistmen.se och gör en höna av en fjäder. Är man en riktig journalist så håller man inte på och gräver på Facebook. Då gör man ett journalistiskt arbete.

Wannling erkänner att han skrivit med kontot, men inte de rasistiska kommentarerna och fortsätter att resonera om de kan vara tagna ur sitt sammanhang. Samtidigt erkänner Wannling att han och kontot Belgian blue var orsaken att Dagens industri fick lägga ner sitt forum och att kontot är blivit en ”legend”.

-Det var egentligen jag som sänkte hela dagens industri med kontot Belgian Blue därför att de började censurera. Sen blev det ett jävla liv och de lade ner forumen. Det här är egentligen en legend den här Belgian Blue. Nu är det fler som har tillgång och givetvis använder man möjligheten att använda kontot.

Förlåt, men vad menar du med att kontot är en legend? 

-Jag var emot censureringen på Dagens industri och då stängde de forumen.

Brukar man inte läsa på ett konto som man delar med fem sex andra?

-Det kommer så jävla mycket jag är inte intresserad av att läsa.

Wannling avslutar intervjun med att förklara hur ingen är intresserad av vår granskning och att vi bara tramsar.

-Folk är inte så intresserade av det ni håller på och försöker pussla ihop. Folk skrattar ju åt det.

Du har ju rätt till din åsikt, fast då har du ju inte läst vår sajt. 

-Nej det har jag inte.

Hur kan du då uttala dig om vad vi skriver? 

Jag ser ju vad Ingrid Calrqvist och Roger Sahlström skriver om er. Det är samma tjat hela tiden och ingen är intresserad.

Text: Henrik Johansson

Research och intervju: Simon Andersson 

IRM har gått igenom och sparat kommentarerna från forumet i sin helhet. Vill någon journalist ha tillgång till materialet eller har frågor om hur vi knöt kontot till Wannling kan ni kontakta oss på [email protected]

Nedan kan ni lyssna på intervjun i sin helhet och se de 28 kommentarer vi hade som underlag när vi ringde Wannling:


Stötta vår verksamhet
  • 1.6K
    Delningar