Dumheter

IRM listar – Det bästa från 2016

Det har varit ett långt och händelserikt år på de flesta fronter, inte minst den som befolkas av galenskaper med Sverigedemokraterna som avsändare. Myra och Simon har valt ut sina favorithändelser från året som gått, de saker som vi kände förtjänade en extra genomläsning, ett extra skratt eller en extra besviken fnysning.

Väl bekomme.

 

Årets foliehatt: Nina Drakfors

I år uppmärksammade vi på IRM att den före detta Granskning Sverige-medarbetaren och SD-politikern Nina Drakfors var övertygad om att utomjordingar besökte planeten för att kämpa mot kapitalismen. Drakfors skulle senare utveckla sina teorier och kände hur det ”kittlade rejält” när hon frågade sig om USA styrdes av UFO:n. Hon funderade också på att slänga ut samtliga Disney-filmer eftersom de kunde rymma satanistiska illuminatibudskap. Trots hennes deltagande i en rasideologisk podcast, försvar av en rasideologisk organisation, spridning av antisemitism, en vurm för chemtrails och idén om att utomjordingar styr regeringar  så är Drakfors kvar i Sverigedemokraterna. Det är ju möjligt att SD-riks håller med om att ”the truth is out there”…

Årets SD-trend: Myswashing

Baserat på ordet ”whitewashing” som betyder att ””släta över eller täcka upp laster, brott eller skandaler” så har SDs propagandacentral (inte sällan genom Mattias Karlsson) under det senaste året omfamnat myswashing av sina företrädare för att antyda att de klandervärda saker de ägnat sig åt kanske inte är så illa, trots allt. Ekeroth kan inte vara rasist, han klappade trots allt en skadad kalv! Sjöstedt har minsann ingen nazistbakgrund, titta här när han petar på en bebis! Lars Hansson har så klart inte fifflat med några partimedel, han har faktiskt bakat vid ett flertal tillfällen i sitt liv! Vi ska så klart heller inte glömma Jimmie Åkessons egna mysauktion för Tradera, med löften om exotiska tacos tillagade av vad som skulle kunna vara Sveriges bästa kock.

Bubblare: Allt detta skitsnack om unga killar med invandrarbakgrund.

Årets sämsta kompis: Jörgen Fogelklou

Jörgen Fogelklou, målet för vad som troligtvis är IRMs mest genomarbetade gräv till dags dato, var en favorit för många priser i år. I processen att lista kopplingarna mellan honom och det anonyma rasistiska flashbackkontot ”afghan” gick vi igenom ett tusental av de inlägg Jörgen skrivit online från diverse olika konton och hittade många guldkorn, vissa som vi helt enkelt inte valde att publicera då de varit ett bokstavligt slag under bältet. Ännu roligare blev det varje gång Jörgen skulle dementera kopplingarna offentligt, med blivande klassiker som ”jag kan inte ha loggat in på kontot den dagen, jag var i Västerås då” (vi på redaktionen hoppas verkligen att Västerås infattas i sossarnas planerade utbyggnad av internätet).

Bäst, eller sämst, av allt var dock när Jörgen Fogelklou påstod sig ha glömt bort att han haft en kompis som tagit livet av sig genom dränkning. Sämst för att det tyder på en något udda syn på vänskap, bäst för att han påstod det i ett bandat samtal med Nyheter 24. Värt att lyssna på.

Årets mest naiva SD-förening: SD Jönköping

I höstas kunde IRM avslöja hur SD-ordföranden i Jönköping, Roger Wannling, hade ett konto där det skrevs grovt rasistiska och homofoba kommentarer. Wannling hade tidigare även uttryckt sympatier för nazistiska rörelser. Så hur tror ni en SD-förening agerar när det uppdagats att ordförandens anonyma konto beskrivit mörkhyade som cirkusdjur och homosexuella som genetiskt defekta? Jodå, givetvis ger föreningen sin ordförande sitt fulla stöd. IRM kunde i den interna korrespondens i föreningens hemliga grupp till och med följa hur Wannling blev porträtterad som stålmannen. Wannling skulle senare välja att avgå från SD och därefter knivhugga en av sina grannar med en mattkniv. Vad föreningen då valde att porträttera honom som framgår inte.

Årets obekvämaste avbytarbänk: SD Lysekil

SD Lysekil har haft en hård höst. Till en början tillsatte de Annacarin Maisa, en något spontan och frispråkig kvinna utan tidigare erfarenhet av politiskt arbete för att ta en stol i socialnämnden. Annacarins tid som aktiv politiker visade sig dock bli något kortare än förväntat, då hon bara efter en vecka avslöjades med en imponerande mängd rasistiska inlägg på Facebook och fick avgå. Oturligt nog tog det ungefär lika lång tid för hennes efterträdare, Daniel Arwidsson, att också han visas upp i media som någon med en tveksam historik i sociala medier. Den första ville beväpna sig och ta tillbaka Sverige, ersättaren ville ”skjuta blatteungar”. Nu väntar vi spänt för att se vilka stjärnskott som ska dyka upp för att representera Lysekil framöver. Vårt tips är att tomma stolar, till skillnad från tomma tunnor, varken bullrar eller skriver rasseinlägg.

Årets komiker: Oscar Sjöstedt

I år kunde vi på IRM släppa en film där Oscar Sjöstedt – SD:s finanspolitiska talesperson – ”skämtade” om hur hans forna nazistiska arbetskamrater brukade sparka på slaktade får och låtsas att de var judar. Humorn i det hela förklarade Sjöstedt i ett mysreportage med SVT. Det roliga, hävdade han, var det makabra i situationen. Tidskriften Expo kunde senqre avslöja hur Sjöstedt hade gått på en stödgala för fängslade nazister, något som mörkades av partiet. Sjöstedts egen förklaring som också backades upp av Mattias Karlsson var att han helt enkelt hade träffat en tjej på fyllan och av misstag råkat snubbla in på en hemlig nazistisk musikkonsert med vakter och gästlista. Med tanke på Sjöstedts humor så är det kanske annars möjligt att han trodde att han var på väg till en comedy club.

Årets bästa SD-relaterade hashtag: #sdsägersanningen

2015 gav oss den fantastiska hashtagen #trollmat, och vi trodde nog att den skulle bli svårtoppad. Lyckligtvis levererade Twitter hög kvalitet även i år. Efter en fadäs då Jimmie Åkesson under ett tal i Almedalen använde en bild på en brinnande bil från Indien för att visa på den mörka verkligheten i Sverige så var det många som blev inspirerade att själva sprida lite verklighetsanknutna bilder i samma anda. Vi samlade ihop några av de bästa, och tittar ni igenom dem behöver vi nog inte motivera beslutet mer än så.

Årets mest avancerade hack: IRM-redaktionen, med hjälp av SD Habo

IT-säkerheten i världen har onekligen diskuterats mycket i medier i år –  inte minst för att Ryssland av vissa anklagas för att ha riggat det amerikanska valet. Men inget kan mäta sig med SD Habos Lennart Karlsson. Efter att IRM avslöjat hur Karlsson via det anonyma disquskontot UNObserver skrutit om diverse krigsbrott mot muslimer så erkände SD-politikern först. Därefter ångrade han sig och slog till med en ursäkt som var som tagen ur Minority Report. Karlsson hävdade nämligen på fullaste allvar att IRM och Researchgruppen hade hackat hans konto flera år innan han blev politiker för att därefter skriva 10 000 kommentarer som han aldrig lagt märke till. Vad vi på redaktionen vet så är det första gången vi anklagas för att vara klärvoajanta hackare, men säkerligen inte den sista.

Årets sociala medier-profil: Kent Ekeroth

Som granskare av Sverigedemokraterna som tillbringar mycket av vår tid på sociala medier så lägger vi också ohemula mängder av den varan på att läsa inlägg från hela Sveriges SD-politiker. Ibland gråter man, ibland skrattar man, och ibland kan man inte annat än att skaka lite lätt på huvudet och sucka. Så vem av alla dessa klart lysande stjärnor ska få äran att sättas på piedestal högt över alla sina kollegor? Jo, Kent ”Järnörskenta” Ekeroth, så klart.

Det som är så påfallande med Kents närvaro i sociala medier är inte mängden tweets, eller att han driver uttryckliga rasistiska kampanjer. Det är snarare det faktum att han som sittande riksdagspolitiker har cojones nog att skriva helt öppet om sina drömmar om att kontrollera media, tillsammans med den påfallande brist på kreativa invektiv han verkar lida av. Ordet ”patetiska” återkommer i så gott som varje post. Som de folkbildare vi är så vill vi belöna Kent med ett antal alternativa förolämpningar att använda vid behov:

  • Plattfötter
  • Dårhushjon
  • Sopprötter
  • Luspudlar
  • Blötdjur

Bubblare: Katarina Broman, som på 5,5 år hunnit med att posta imponerande 89 200 tweets vid sidan av sitt administrerande av Avpixlat – alltså ett snitt på 45+ tweets/dag. Broman avgick efter vår granskning av henne under året.

Årets pixling: Avpixlat

SD-anknytna sajten Avpixlat har valt sitt namn efter den inom vissa kretsar vedertagna sanningen att vad de kallar ”Mainstreammedia” gjort en vana av att pixla bilder på misstänkta gärningsmän som inte är vita. De ser det därför som sin demokratiska plikt att till skillnad från etablerad media visa sanningen tillsammans med brottslingars ansikten… det vill säga, så länge brottslingarna inte är vita män som ingår i det infamösa medborgargardet Soldiers of Odin.

Årets Kalle Anka-chock: Hamdi från Alfons Åberg-böckerna

Från borttagna dockor på julafton till bortklippta rasistiska benämningar i folkkära svenska barnfilmer – ett stående inslag i den svenska kränkosfären är vuxna människors upprördhet över att produkter skapade för barn anpassas för att bli mer inkluderande. I år såg vi hur bland annat Paul Cederholm från SD Karlskrona kastade sina leksaker ur vagnen för att markera mot vad han antog var en osedvanligt solbränd allahu akbar-Alfons och ett tecken på att Sverige numera styrs av såväl en PK-elit som islamistiska barnboksterrorister. Synd bara att det visade sig handla om en helt annan karaktär från Alfons-böckerna.

Årets Kulturrecensent: Erik Almqvist

Erik Almqvist uttalade sig tidigt i år om att Beyoncé sysslade ”hatmusik”. Som med alla andra trendsättande recensenter fick åsikten genklang nedåt i näringskedjan, där tanken plockades upp av Joakim Sjögren från SD Örebro i hans motion om att förbjuda att skattemedel skulle på något sätt användas för att finansiera destruktiv hiphop.

I tider som dessa är det sannerligen tur att Sverigedemokraterna själva genom Jimmie Åkessons band Bedårande Barn kan visa oss hur icke-destruktiv, svenskvänlig och helylle musik bör se ut och låta. För det första bör minst en bandmedlem vara dömd för sexuellt ofredande. För det andra bör det inte finnas några som helst tvivel om dina nationalistiska sympatier. Vi önskar att vi kunde säga att bilden nedan är satir, men det är den tyvärr inte.

Årets längsta väntan: Jörgen Fogelklou

IRM väntar fortfarande på att Jörgen Fogelklou skall stämma oss eftersom vi redogjorde för kopplingarna mellan honom och ett pronazistiskt flashbackkonto. Vi väntar också på att etablerade medier skall börja ställa frågor till Fogelklou om varför mejlkopplingar, formuleringar, signaturer och personliga utsagor återfinns mellan konton knutna till Fogelklou och flashbackkontot ”afghan”. Sist men inte minst så väntar vi på att Jörgen Fogelklou skall återkomma till Nyheter 24 efter att han har borstat färdigt tänderna innan frukost.

I smyg väntar vi också otåligt på att Jörgen äntligen får ändan ur vagnen och släpper sin första diktsamling, eller om det blir en avhandling om geologi. Spänningen är olidlig.

Hederspris: Årets ”Kent touch this”

Vare sig han puttar in kvinnor i bilar, plockar upp järnrör, är ledande ideolog i counterjihadrörelsen, driver hatsajten Avpixlat, kallar kvinnor för horor, tjafsar med tioåringar eller blir utslängd från nattklubbar etc etc etc … – så får Kent Ekeroth vara kvar i Sverigedemokraterna. I år adderar vi ännu en händelse till listan. Efter att en person frågat om Kent tagit med sig järnröret till klubben så ilsknade nämligen Ekeroth till. Svaret? En örfil. Årets Kent touch this går därför utan vidare diskussion till Kent Ekeroth. I år, nästa år och ett sekel framåt i svensk politisk historia.


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar