Redaktionellt

IRM – making SD oroliga since 2012

Idag fyller IRM ett år! Även om vårt allra första inlägg publicerades redan i februari 2012 så var det först 27 april som vi hade vår officiella lansering, under Nätrot-dagarna i Stockholm. Året har varit minst sagt omtumlande och vi har utvecklats mer och snabbare än vad vi hade räknat med. Vi har haft otroligt roligt längs resans gång och självfallet tänker vi fortsätta ha lika roligt i fortsättningen.

Vad har vi då lyckats med första året? Vi tänkte gå igenom vårt arkiv från början till slut – och bjuda er på några guldkorn.

Nu när Markus Wiechel varit i hetluften vill vi såklart passa på att ta tillfället i akt och påminna om hans bevingade citat ”En östgöte är en östgöte och en smålänning en smålänning”. Han lär knappast bli utesluten dock, efter den senaste skandalen, men det finns andra som har blivit uteslutna under årets gång. Den första vi skrev om var Göran Kummel, från SD Trollhättan, som sa: ”Följer man inte partipiskan åker man ut direkt, man ska sitta tyst i båten” och det har ju visat sig vara väldigt sant!  Under året som gått har minst tio sverigedemokrater blivit uteslutna som följd av vår granskning på IRM. Det tycker vi är en rätt schysst siffra, och troligtvis lär den bli större innan valet. Hur många uteslutningar tål SD? Det återstår såklart att se.

Men vad hittar vi mer i våra arkiv? Jo, vi hittar allsköns tokerier! Eller vad sägs om SD-politikern som ville ge äldre Viagra så de inte kunde rulla ur sängen? Och kommer ni ihåg SD:aren som pratade om nazismen så här: ”Jag ser det inte som ett hatets ideologi, jag ser det som kärlekens, naturens och djurens ideologi”? Vi minns också när Sverige vann finalen i Eurovision Song Contest och vissa SD:are reagerade… tja, mindre snyggt helt enkelt och för den delen har vi inte heller glömt vissa av SD:s motioner som…. eh… tja är lite roliga. Helt enkelt.

Under året som gått har vi också skrivit en hel del om Avpixlat, en granskning som kommer fortsätta även detta år:
SD <3 Avpixlat
Mangs letade offer via Ekeroths projekt
Avpixlat lägger upp video med sexövergrepp – hets mot folkgrupp?
Avpixlat uppmanar till förföljelse av meningsmotståndare
Avpixlat attackerar årets Lucia 2012 på grund av hennes hudfärg

Fast nu tycks det som att läsarna flyr Avpixlat, undrar varför? Kanske är det på grund av de saker vi listat här ovanför. Kanske är det helt enkelt så att många anser att Avpixlat gått över gränsen inte bara en gång utan flera gånger för mycket?

Det återstår att se också hur många som kommer fly Sverigedemokraterna som parti det kommande året. De inre stridigheterna är något vi skrivit om redan från början, och är ett ständigt återkommande ämne. Möjligtvis kommer vi få se fler griniga Sverigedemokrater nu när Wiechel inte ens får en smäll på fingrarna för vad han uttryckt i facebook-chatten. Hur kan det komma sig att vissa kommer undan med väldigt mycket, när andra blir utslängda för minsta lilla? Märkligt det där. Och det är nog inte bara vi som lagt märke till fenomenet heller.

Året som har gått har varit spännande och lärorikt (och fyllt av rasism!). Vi har släppt en rapport och hållit seminarium på Almedalsveckan, vi har cirka 300 artiklar i både nationell och lokal press i vårt pressarkiv och vi har en förändrad redaktion. Niclas Jonasson, en briljant skribent, har tyvärr lämnat oss men vi hoppas att han kommer tillbaka i framtiden. IRM:s dörr kommer alltid stå öppen för honom! Vi är dock väldigt tacksamma för att vi har Tobias Lundeqvist i redaktionen, han har utvecklats till en riktigt skarp IRM-skribent!

Men, så här är det: Vi vore ingenting utan våra läsare. Så från oss alla på redaktion, ett stort och hjärtligt TACK! Tack till er som trott på oss från första början, tack till alla som hjälpt oss, tack till alla som tipsat, tack till alla som mailat och klagat på stavfel, tack till Avpixlat som gav oss reklam redan från början och tack till den saudiske prins som enligt uppgift ska sponsra oss…

Och ett särskilt tack till de som sett till att ni ens kan läsa det här, alltså att det ens finns en fungerande sida, och att ni dessutom slipper bli blinda på grund av ful sida när ni gör det: Simon Kjellberg, vår tekniske guru, och Linnea Härjerud, vår grafiska designer.

Nu finns det bara ett håll att ta ”Inte rasist, men…”: Framåt, uppåt! Vi hoppas att ni fortsätter följa oss på resan, för nästa år är det riksdagsval. Kan vi kanske hinna få några fler SD-politiker utslängda tills dess? Stay tuned…

20130426-150009

 

Bild: Wisti


Stötta vår verksamhet