Dumheter

IRM rekommenderar – nazisterna drev samma kampanj mot tiggare som SD

Written by Henrik Johansson

Torbjörn Jerlerup är en av grundarna till den antirasistiska bloggen motargument.se, en blogg som startades för att möta rasistisk mytbildning med mera. Förutom att skriva på Motargument brukar Jerlerup även skriva på sin egen blogg om aktuella ämnen och ett ämne som blivit högaktuellt i och med SD:s reklamkampanj i tunnelbanan är tigger. Jerlerup belyser nu i en artikel likheterna mellan SD:s och nazisternas kampanj mot ”organiserat” tiggeri, men först lite bakgrundshistoria. Sverigedemokraterna påstår som bekant att tiggeri är organiserat och att tiggare egentligen inte har det dåligt:

Har ni någon fakta som understöder att det är organiserat?

– Nej, egentligen inte. Det är inte min sak att ta fram. Vi baserar det på Länsstyrelsens rapport och våra egna upplevelser.”
Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg hos SD och ansvarig för kampanjen.

Men SD:s påstående om att länsstyrelsen i en ”rapport” skulle påstå att tiggeriet är organiserat tillbakavisas nu:

Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen Stockholm, anser däremot att SD har missuppfattat rapporten.

– De kan inte ha läst rapporten, den visar tydligt att det inte går att generalisera, säger han och menar att det är svårt att identifiera dem som utsatts för människohandel, och att det är en komplex fråga.

Som vi tidigare uppmärksammat så är det inte ovanligt att SD-politiker eldar på myter om att tiggare egentligen inte är fattiga. Björn Söder menade till exempel i en debatt med Reinfeldt att Rumänien egentligen inte är fattigt och Kent Ekeroth skäller över att han sett en rom med telefon. Båda gånger gjordes romer synonymt med tiggeri av SD-politikerna:

xvzxvbcdf

Men för att ta vid där vi började så har alltså Jerlerup skrivit en text som vi varmt rekommenderar att läsa i sin helhet:

”Sverigedemokraternas kampanj för ett nationellt förbud mot tiggeri väcker många känslor. En del jämför det direkt med 30-talet och nazisters politik. På detta svarar en del att det är att ”överdriva”. Det är det inte, det är korrekt, och jag ska förklara varför.

Vi ska börja i Tyskland september 1933, åtta månader efter att nazisterna kommit till makten i landet. Då hade de redan arresterat tusentals politiskt oliktänkande och slagit den fria pressen i bojor.

”Tiggarveckan” 1933

270px-Black_triangle.svg

Svarta triangeln – de ”asocialas”, dvs tiggarnas, märke i koncentrationslägren.

”Stoppa tiggarplågan”,  ”stoppa det organiserade tiggeriet”, ”yrkestiggarna är en plåga”, ”tiggare ägde 50.000 mark”.

I september 1933 hade varje tysk tidning braskande rubriker om att tiggeriet ”måste stoppas” och tidningarna konkurrerade med varandra om att avslöja bisarra detaljer om det ”organiserade tiggeriet” i Tyskland.

I Hamburg krävde Hamburger Nachrichte och Das Hamburger Fremdenblat den 15 september ett stopp för tiggarplågan i staden och i det Tyska Riket. Konkurrentbladet Das Hamburger Fremdenblat förklarade att tiggeriet var ett ”organiserat, inkomstbringande yrke”. Som bevis för detta nämndes att en tiggare setts tigga i en stad och i en annan stad hade han haft en skinande ren, ny hästkärra som han kört. Sådant är ”yrkestiggeriet” skrev man.

[…]

Goebbels plan

bettlerorder

Order om åtgärd mot tiggare

Det fanns en lag som kunde användas för att förbjuda tiggeri. § 361 och 362 i den tyska strafflagen. Denna dammades av av Tysklands nya propagandaminister under sommaren 1933. Lagen i sig stärktes genom några dekret tidigt på sommaren och under juli månad beslöt man att till hösten göra ett antal raider mot ”asociala” element i Tyskland, dvs främst mot mot tiggare, romer och alkoholister. Propagandaministeriet drog upp riktlinjerna för kampanjen mot tiggarna.

De skulle beskrivas som arbetsskygga, som lögnaktiga och lata och som en del av organiserade brottsligheten i landet. De skulle beskrivas med orden ”Asozial“ och „gemeinschaftsfremd“, dvs asociala och ”gemenskapsfrämmande”. Man skulle utmåla dem som svindlare som var rika men ändå tar emot ”socialhjälp” från stat och kommun. Baktanken med kampanjen var att samtidigt försöka få tyska folket att ge pengar till nazipartiets ”hjälpverksamhet”, dvs ”vinterhjälpen”. Så här beskrev ministeriet internt kampanjen.

[…]

Går det att peka ut denna hets mot tiggare som naziliknande? Svaret är ja. Sverigedemokraterna är inte ett nazistparti. Däremot tolererar och stödjer de kampanjer med naziliknande retorik. Som mot muslimerna där retoriken är förvillande lik den nazityska mot judarna. Eller som hetsen mot tiggare och romer.”


Stötta vår verksamhet
  • 332
    Delningar