Kampanjer Redaktionellt Sammanställning

IRM:s årskrönika för 2017 – Del 1

Det har varit ett händelserikt år för IRM på många sätt, och vi känner att vi i så stor utsträckning som möjligt vill dela det med er som följer och läser det vi skriver. Här försöker vi därför att sammanfatta det gångna året och berätta mer om vad vi sysslat med.

Vi lyfter inte alla nyheter och avslöjanden, utan kanske bara de som legat oss extra varmt om hjärtat. Då det trots detta finns en hel del material att ta av kommer vi att dela upp årets händelser i två delar. Ett halvår i vardera artikel. Här kommer del ett, januari till juni.

 

Vi började året med att medverka i Nyhetsmorgon i TV4, där vi pratade om vårt arbete. Vi passade också på att ge dem en känga för att de inte vågar kalla rasism för rasism. Klippet kan ni se här på YouTube.

Moderaterna under ledning av Anna Kinberg Batra öppnar under januari upp för diskussioner med SD. Partiet börjar nästan omedelbart rasa i opinionsmätningarna. Björn Fridén från Mediebruset kommenterar detta å våra vägnar i ett filmklipp.

Vi avslöjar paret Evertson, båda företrädare för SD Sävsjö, som festat med nazister under en festival i något de fyndigt nog döpt till ”Camp Auschwitz”.

Kent Ekeroth åtalas för misshandel utanför klubben Solidaritet. I samband med detta uppmanas han också av partiet att ta en total politisk timeout. Vi går igenom förundersökningen och jublar.

Vi får vår första laddning t-shirts för utdelning till följare och aktivister. Vi lottar ut ett gäng omedelbart bland våra följare på Facebook, och får bilder tillbaka. Lycka!

Ted Ekeroth, Kents brorsa, informerar om att han hoppar av partipolitiken. Eftersom han även säger att han funderar på att flytta utomlands för att slippa hat och hot i Sverige skapar vi omedelbart en kampanj för att hjälpa Ted Ekeroth på plats, något vi tror är både mer kostnadseffektivt och humant. Insamlingen resulterar i ett care package som postas till Ted.

Vi blir nominerade till ”Årets avslöjare” av tidningen Faktum.


Den här månaden går i Granskning Sveriges tecken. Inte minst på grund av Mathias Ståhles fantastiska granskning av den ”svenska trollfabriken”. Vi pratar med Ståhle om den i vår poddcast.

En av den rasideologiska busringningskanalens starke män råkar outa sig själv av misstag i samtal med en journalist. Henrik passar givetvis på att genomföra ett par intervjuer med de två ledande figurerna, och cementerar i samma veva sitt rykte som ”IRMs mest tålmodiga lyssnare”. Granskning Sverige för sedan en smutskastningskampanj mot Henrik som leder till att han och hans familj får mottaga dödshot. Polisanmälan görs.

Folkets Demonstration har möte. Åhörarna vill stoppa chemtrails från regeringen och att de ska öppna UFO-arkiven. SD-politikern Nina Drakfors, som förutom att hon själv tror på både chemtrails, att ödlefolket styr USA, samt jobbar med Granskning Sverige, står på talarlistan.

Ett terrorattentat sker på Drottninggatan i Stockholm. Knappt hinner en tyst minut för offren avslutas förrän allehanda islamofober börjar bete sig illa. Kent Ekeroth hakar på, så klart.

SD Hallands nya distriktsordförande borde således ligga helt rätt i tiden när hon uttrycker att ”Muslimer är ondska och farliga”, men så visar sig inte vara fallet då hennes rasism senare under året får henne utesluten ur partiet.

En av årets roligaste vändningar i populistsverige visar sig bli Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare”, som med närmare 200k medlemmar (ett flertal anslutna utan sin vetskap) går i botten när Peter Springare själv går ut och säger att han tar avstånd från rasismen i den. Ett stort antal namnbyten följer, där det absolut bästa kan ha varit ”Stå upp för sanningen som är relativ”.

Medborgarjournalistorganisationen Megafonerna, som har kopplingar till extremhögern, får upp ögonen för IRM och uppmanar sina följare att kartlägga våra. Det hela spårar ur lite när våra följare en masse invaderar deras Facebooksida…. för att bjuda på fika.

Sist men inte minst kan vi med hjälp av bidrag från våra följare skaffa vår första anställda i april, kanslichef/kampanjansvariga Myra.

 

Vi går ut hårt med att genomföra vår första riktiga kampanj. Våra följare skramlar ihop pengar som vi sedan donerar till antinazistisk verksamhet, för varje steg NMR tar i sin marsch genom Falun på första maj. Insamlingen lyckas över alla förväntningar, och istället för de 20 000 vi planerat att skänka landar vi på smått otroliga 120 000 som vi fördelar ut mellan Svenska Kommittén Mot Antisemitism, Expo, avhopparverksamhet och till en pott för skolungdomar i regionen som vill besöka förintelseläger.

Utöver detta lyckas vi också springa in i Joakim Lamotte….

Alla bilder från vår aktion i Falun finns i ett album här: Falun, första maj 2017.

En annan bra grej under maj är att vi får träffa och prata med en av våra absoluta favoritjournalister, Niklas Orrenius, som granskat SD och annan extremism i närmare 20 år. Lyssna på poddavsnittet med honom här.

SD-toppen Richard Jomshof uttrycker att den moderata kommunpolitikern Kahin Ahmed inte är välkommen i Sverige, detta trots att han bott här i 26 år. Detta som svar på en (orättvist rubriksatt) debattartikel av Ahmed på Nyheter24 där han uttryckte att SD som parti inte borde vara välkomna med sin politik på ett politiskt event i förorten.

Jomshof får stöd för uttalandet av många av sina partikollegor, framför allt kanske… *trumvirvel*… Kent Ekeroth, så klart. Han säger bland annat att den enda riktiga skandalen är att en person som: ”invandrat hit från långtbortistan ens har mage att säga till svenskar var vi får vara i vårt eget land”.

Under juni döms även Kent Ekeroth för ringa misshandel i Stockholms Tingsrätt. SD-laget skyller på globalistiska domare, jäv för att domaren lyssnat på Lykke Li (ja, på riktigt) och att vittnet minsann varit med på en selfie med Gudrun Schyman och därför måste misstänkas vara en lögnare. Twitter fnissar, och vi samlar det roligaste av det här.

Vi bestämmer oss för att vår nästa kampanj ska bli att erbjuda Jimmie Åkesson en donation på hela 100 000 kronor till svenska kvinnojourer om han ställer upp på en halvtimmes livesänd intervju med oss. Detta då SD och deras följare ofta och gärna uttrycker hur viktigt det är för dem att stötta utsatta kvinnor.

Dessutom går vår nationaldag av stapeln, och mängden kränkta svärjevänner som rasar över att elever inte längre får sjunga nationalsången i skolan på nationaldagen är ÖVER NIOTUSEN. (Hint: Skolorna är stängda på nationaldagen).

Det sammanfattar året från januari till juni. Stay tuned för del två, där vi försöker knyta ihop säcken med allt som hänt från juli till december, samt pratar lite om vad vi tänkt oss inför 2018!

 


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm

 


Stötta vår verksamhet
  • 505
    Delningar