Granskning

Jomshof får stöd från partikollega – han säger ju bara det vi alltid sagt

Under gårdagen skrev vi om hur SD-toppen Richard Jomshof sagt att den moderata kommunpolitikern Kahin Ahmed inte är välkommen i Sverige, detta trots att han bott här i 26 år. Nu får Jomshof stöd av partiveteranen Joakim Larsson som säger att Jomshof bara säger det partiet alltid sagt.

Men vi tar det från början. Ahmed skrev en debattartikel om hur han ansåg att det privata eventet Politikerveckan i Järva inte skulle ha bjudit in ett rasistiskt parti. Detta får Jomshof att reagera med ilska, en ilska som både hans partikamrater och väljare delar:

När DN når Jomshof för en intervju så säger han uttryckligen att Ahmed inte är svensk, trots hans 26 år i Sverige:

– Det är provocerande när någon som inte är svensk kommer till Sverige och försöker inskränka svensk yttrandefrihet.

Han har bott i Sverige i 26 år, är man inte svensk då?

– Nej jag tycker inte att han är svensk.

När Jomshof får frågan om hur man blir Svensk så hänvisar han till partiets interna dokument och det här är just något vi tjatat om i flera år. För det är exakt det här som står i SD:s principprogram. Har du fel åsikt så kan du helt enkelt uteslutas ur ”svenskheten”, det här gäller även dig som är född och uppvuxen här sedan flera generationer tillbaka:

Det är även det här som SD:s partiveteran Joakim Larsson hänvisar till när han säger att partiet sagt så i många år:

Och innan ni skriker: ”MEN YTTRANDEFRIHETEN DÅ, AHMED VILL JU INTE HA YTTRANDEFRIHET”, så vill vi påminna om en viktig detalj. Ahmed har en åsikt om vilka som ska och inte ska delta på det privatanordnade eventet Politikerveckan i Järva. Det kan aldrig likställas med att du som politiker godtyckligt börjar påstå att vissa svenska medborgare inte är svenskar eller välkomna i Sverige för att de har en åsikt om tidigare nämnda event.

Vi på IRM har även sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar via Twitter:


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 1.2K
    Delningar