Granskning

Judar och samer är inte svenskar, säger Sveriges vice talman Björn Söder. Igen.

År 2014 uttryckte Björn Söder i en intervju i DN att han inte ansåg att judar och samer var svenskar. Han utsattes för hård kritik och krav på avgång. Den gången grinade han illa över att han blivit feltolkad i en intervju med Aftonbladet. Men så här fyra år senare verkar han inte ha ändrat åsikt.

Det var i en längre intervju i Dagens Nyheter under slutet på 2014 som Söder pratade om sin syn på svenskhet och uttryckte att han inte ansåg att man kunde ha en judisk eller samisk identitet samtidigt som man hade en svensk. Flera politiker från övriga partier i riksdagen tog avstånd från hans människosyn och vissa krävde att han skulle avgå från sin post som vice talman. Kontroversen ledde också till att Rosanna Dinamarca från V protesterade genom att vägra tilltala honom med ”herr talman” som seden bjöd. ”Du är inte min talman”, sa Dinamarca, och stöttades av onlinekampanjen #InteMinTalman.

Björn Söder intervjuades senare i Aftonbladet och hävdade att hans uttalanden tagits ur sitt sammanhang, något journalisten bakom intervjun, Niklas Orrenius, redan då förnekade. Det blev inte mycket bättre när Söder trots detta fick en chans att utveckla sin syn på saken:

Dom är inte svenska.. Dom är inte svenska i identiteten eftersom dom har valt att ha… De är ju en nationell minoritet som utgår från sin egen identitet. Då ingår dom ju inte i den nationella eller svenska nationen. Däremot är dom med all sannolikhet svenska medborgare och svenska i den bemärkelsen. På ett ideologiskt plan måste man göra skillnad på medborgarskap och nationstillhörighet.

Med allt det här i ryggsäcken kan man tycka att Söder borde ha lärt sig ett och annat om hur hans syn på svenskhet uppfattas. Men på fyra år har han tydligen lyckats glömma det, eller tror att klimatet är mer mottagligt för den typen av exkluderande nationalism. Så här skrev han nämligen igår, år 2018, på en av Centerpartiets Facebookuppdateringar:

En påminnelse till oss alla: Björn Söder är före detta partisekreterare för Sverigedemokraterna och numera Sveriges vice talman i riksdagen.

Sveriges talman är efter Kungen högst i rang i Sverige.

Björn Söder är vice talman i Sverige.

Låt det sjunka in.


Stötta vår verksamhet
  • 1.9K
    Delningar