Granskning

SD-politiker får förnyat förtroende trots antisemitiskt uttalande: ”Äntligen en skitpratande jude mindre i etern”

Written by Henrik Johansson

SD-politikern Carl Lundblad blev 2014 uppmärksammad av Expressen efter att han fält flera anonyma kommentarer på rasistiska bloggar. I en kommentar skrev Lundblad: ”Äntligen en skitpratande jude mindre i etern” efter att Robert Aschbergs radioprogram lagts ner. Då uppmanades han att avsäga sin kandidatur men riktigt så blev det inte. Istället dök Lundblad upp på Gällivares lista 2018. Detta trots att både den lokala- och distriktsledningen kände till hans rasistiska utspel 2014. 

Det var alltså Expressen som först avslöjade Lundblads uttalanden på rasistiska bloggar. Bland annat skrev han återkommande om muslimer men också judar:

När hatsajten Fria Tider i oktober i fjol publicerade en artikel om att radio- och TV-profilen Robert Aschbergs radioprogram läggs ned kommenterade Lundblad:

”Äntligen en skitpratande jude mindre i etern”.

[…]

När Exponerat i augusti i fjol lade ut en text under rubriken ”En restauranganställds berättelse om hur avskedet gick till”, kommenterade han:

”Restaurang kakerlackan,är ju jätte modernt,MP fundamentalisterna säger ju att vi ska ställa om från ko och gris till insekter (påståt mindre klimatpåverkan) men nu vet vi ju alla vad musse arslet med broder har för inställning i kulturberikandet ska be en kompis köra förbi med traktor o skitspridare kackerlackor trivs ju i skit”

[…]

Under en artikel på Fria tider om att syriska rebeller förbjuder croissanter skrev han förra sommaren:

”Och dessa knäppskallar ska vi släppa in!! vad är det för fel i huvudet på muslimer,det verkar vara klent med intelekt,intelligens och vanligt jävla bondförnuft”

Och trots att han uppmanades att avsäga sin kandidatur så var det inga problem att återgå till partiarbetet på annan ort, något SVT nu uppmärksammar:

Ledningen för Sverigedemokraterna i Gällivare kände till hela historien och även distriktsstyrelsen i Norrbotten var informerad, säger Eric Palmqvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Gällivare

– De grejerna somhan har gjort för fyra år sedan kanske inte bygger på direkta åsikter, utan snarare ett mycket dåligt sätt att uttrycka sig på.

Men kommer han kunna verka i Gällivare med någon sorts förtroende?

– Ja, i och med han har fått styrelsens och medlemmarnas förtroende att vara kandidat är min bedömning att han kan det.

Än en gång kan vi bara konstatera att SD:s så kallade nolltolerans är en iblandtolerans och det berorpåtolerans….


Stötta vår verksamhet
  • 621
    Delningar