Dumheter

Kent Ekeroth anlitar ”Bildombudsmannen” för att kräva DN på pengar för järnrörsfilmen

Vi har tidigare skrivit om ”Bildombudsmannen”, eller Staffan Teste som han heter och som alltså inte är någon myndighet utan driver ett privat företag. Sist vi skrev om honom så nyttjade Sverigedemokraterna honom för att kräva antirasister på pengar för att de hade använt SD:s logga. Hur det har gått för de krav Teste och SD skickat ut till olika antirasister är oklart. Även rasisttidningen Dispatch International har anlitat Teste för att skicka en faktura till oss på IRM.

Nu har han anlitats igen, denna gång av ingen mindre än Kent Ekeroth. Vem är det då som fått en faktura från ”Bildombudsmannen”? Jo, det är tidningen Dagens Nyheter som fått den tvivelaktiga äran:

Riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) hotar att stämma Dagens Nyheter för att ha gjort intrång i hans upphovsrätt. Nu kräver han närmare 70.000 kronor för bilder som publicerades i samband den så kallade järnrörsskandalen. DN bestrider kravet.

Kravet på ersättning grundar sig i tio bilder som trycktes i papperstidningen i november förra året och ytterligare tre som publicerats på nätet. Bilderna, som var tagna från en filmsekvens som Expressen kommit över, visade hur Kent Ekeroth tillsammans med partikollegorna Erik Almqvist och Christian Westling uttryckte verbala kränkningar och beväpnade sig med tillhyggen.

Ekeroth menar att han äger upphovsrätten för filmen och att bilderna har publicerats utan hans medgivande. För detta kräver han nu 69.125 kronor för otillåten användning, utebliven namnangivelse och upphovsrättsligt intrång.

Vad tycker då DN om det hela? Och hur ska de handskas med fakturan?

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski svarar att tidningen bestrider riksdagsmannens krav och inte kommer att betala.

– Vår bedömning är att yttrandefrihetens intresse i detta speciella fall är så starkt, att det finns rättslig grund för att avvisa det ekonomiska kravet från Kent Ekeroth. Dagens Nyheter har därför bestridit fakturan, säger Peter Wolodarski.

Han utvecklar varför han bedömer det aktuella fallet som så anmärkningsvärt.

– Järnrörsavslöjandet var en stor politisk händelse som visade att ledande sverigedemokrater betett sig aggressivt i Stockholmsnatten och använt ett rasistiskt språkbruk. Efteråt förnekades händelsen. Men SD:s rättspolitiska talesman Kent Ekeroths film, som inte var avsedd för offentligheten, dokumenterade det inträffade och tvingade fram politiska avgångar, säger han.

Vi måste iallafall ge Staffan Teste detta: det är rätt modigt att ge sig på en av Sveriges största tidningar. Till skillnad från enskilda antirasistiska sajter och bloggar, så har de såväl ekonomiska resurser som juridisk uppbackning. Kommer Teste och Ekeroth envisas trots bestriden faktura? Det återstår att se. Vad som också är mycket märkligt är att det hittills inte ramlat in någon faktura från Expressen, som var den tidning som avslöjade järnrörsfilmen från första början. Är det bara en tidsfråga? Vi vill avsluta det här inlägget med ett citat från Thomas Mattsson, chefredaktör på just Expressen. Vi tycker att det säger allt:

Men i går skrev DN.se att Kent Ekeroth, SD-riksdagsmannen som förresten hjälper Avpixlat att samla in pengar, nu kräver Dagens Nyheter på 69 125 kronor för att man återgett stillbilder ur ”järnrörsfilmen”.

DN hotas också med domstol om man inte betalar nästan 70 000 kronor till Kent Ekeroth – för den film som alltså bevisar hur han och de andra SD-männen orsakar fjolårets största politiska skandal.

Ekeroth är alltså beredd att låta flera av Sveriges ledande publicister sitta edsvurna i en domstol och vittna om varför en film på fulla sverigedemokrater, som kallar en kvinna för ”hora” och som planerar att lura polisen, var relevant att publicera.

Det hade jag nog inte föreställt mig, inte ens om Sverigedemokraterna.


Stötta vår verksamhet