Dumheter

SD försvarar samarbete med antisemit och hustrumisshandelförespråkare

Adolf Hitler
Written by Atilla Yoldas

Expo rapporterar om hur SD försvarar sitt samarbete med Robert Iwaszkiewicz från polska kongressen för Nya högern, som nu sitter i samma EU-grupp som Sverigedemokraterna. Ledamoten försvarar Adolf Hitler och sanktionerar hustrumisshandel, men det är inte skäl nog att utesluta samarbetet, menar SD-ledningen. 

SD:s EU-grupp räddades bokstavligen av att de hittat Robert Iwaszkiewicz, som anslutit sig till gruppen. ”Räddades” blir dock en intressant beskrivning, då han har påstått att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen i samband med att partiledaren gjorde samma uttalande. Iwaszkiewicz har även försvarat gifta män som slår sina kvinnor, med argumentet att mannen ska kunna ”få ned henne på jorden”.

För att få en aning om vad detta faktiskt är för sorts parti som SD samarbetar med ska ni få läsa lite om partiledaren, Janusz Korwin-Mikke:

”Våldtäkt? Vad är det? Kvinnor gör ju alltid lite motstånd och då gäller det bara att avgöra var gränsen går”, sa partiledaren Janusz Korwin-Mikke inför EU-valet.

Att han över huvud taget sagt ”kvinnor gör ju alltid lite motstånd” är vidrigt i sig, och vi hoppas innerligt att han inte talar ur egna erfarenheter. Korwin-Mikke har som nämnt även själv påstått att Hitler inte kände till Förintelsen. Partiledaren sa till och med i en intervju att Hitler skulle ha friats om han åtalats i en domstol, och påstod att han var oskyldig. Ja, ni läste rätt, men galenskapen slutar inte där.

Korwin-Mikke har vid flera tillfällen konstaterat att han är emot demokrati. ”Kungen ska styra genom guds nåd”, tycker han. Genialiska idéer och förbryllande åsikter åt sidan; partiledaren har ägnat sig åt ännu fler dumheter:

I juli befann sig Janusz Korwin-Mikke i inrikesministeriets byggnad och slog till en annan parlamentsledamot i ansiktet. Så sent som i september bötfälldes han av Europaparlamentet efter att han uttalat sig rasistiskt i talarstolen.

Med detta i åtanke kan vi konstatera att Robert Iwaszkiewicz, ledamoten som nu anslutit sig till samma EU-grupp som SD, har gjort utspel som inte alls är inte unika inom hans parti där kvinnoförakt, antisemitism, rasism och förskönande beskrivningar av tredje riket är återkommande i retoriken. Partiledarens uttal räcker gott och väl som bevis. Öppen fientlighet och en aggressiv inställning mot homosexuella, personer med funktionsnedsättningar, judar, muslimer och kvinnor genomsyrar partiet.

Nu kommer vi till det roliga; när SD ställs till svars. Är det OK av SD:s nya kompis att försvara Adolf Hitler?

– Vad jag vet har han försökt förklara partiledarens uttalanden. Jag vill inte gå in på hans konstiga förklaringar, men det är i och för sig rimligt att man som ledamot i ett parti försöker förklara och försvara andra företrädares uttalanden, säger Sverigedemokraternas riksdagsledamot och presschef Martin Kinnunen till Expo.

Kinnunen tycker inte heller att Iwaszkiewiczs uttalande om att hustrumisshandel är acceptabelt är skäl nog att utesluta samarbete med honom. Men absurda ursäkterna är inte slut ännu. När Expo frågar Kinnunen om det är rimligt att SD samarbetar med detta parti då SD pratar om nolltolerans mot extremister svarar han såhär:

– Vi ska hålla isär det här. Det är ju deras partiledare Mikke som kommer med väldigt många konstiga uttalanden, såväl antisemitiska som antidemokratiska. Vi har satt ned foten och alla partier i EFDD är överens om det att det inte är aktuellt att släppa in honom. Hans uttalanden går inte heller ihop med sitt partis åsikter och det partiet gick till val på.

Kinnunen förstår och erkänner alltså var partiledaren står. Antisemitism och antidemokratiska åsikter hos _partiledaren_ har dock ingenting med partiet att göra, enligt Kinnunens alternativa verklighetsuppfattning. Detta är svagt och absurt, särskilt när SD-ledningen desperat också erkänt att samarbetet med Iwaszkiewicz faktiskt räddar partiets EU-grupp.

– Ja, det är väldigt märkligt ledarskap i det partiet, det kan vi slå fast, säger Kinnunen om partiledaren för polska kongressen för Nya högern.

Kul att partierna har någonting gemensamt.

Kinnunen påstår även att SD:s samarbete är med en enskild person, inte med ett helt parti. I polska medier bekräftades det dock av partiledaren Korwin-Mikke att hela deras parti har accepterat detta.

Vi kan inte göra annat än utgå från att Robert Iwaszkiewicz kommer stormtrivas i SD:s varma och rasistiska famn.


Stötta vår verksamhet
  • 8
    Delningar