Dumheter

Lektor sågar Jomshof efter antimuslimskt utspel – ramadan har funnits i Sverige längre än SD

Under dagen har reaktionen på Richard Jomshofs utspel, där han likställer människor som firar ramadan med nazister och säger att de inte hör hemma i Sverige, varit massiva:

Nyheter 24 har under dagen pratat med Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola som hade följande att säga om Jomshofs antimuslimska uttalande:

Faktum är att ramadan firats i Sverige sedan 30- och 40-talet. 1949 skapades den första muslimska församlingen av tatarer som invandrat från Finland,.

– Ja, ramadan har firats längre i Sverige än Sverigedemokraterna funnits, säger Berglund.

[…]

– Alla de traditioner som praktiseras i Sverige betraktar jag som svenska när de praktiseras återkommande av människor som är en del av det svenska samhället. De påverkas av det svenska samhället precis som de påverkar samhället, säger hon.

De traditioner som finns i landet är inte heller konstanta. Som exempel ger Berglund bland annat att ”små grodorna” knappast sjöngs för ett par hundra år sedan, att folkdräkten är en 1800-talsföreteelse och att tacos numera är den vanligaste fredagsmaten.

Det är inte första gången som Jomshof uttalar sig minst sagt spektakulärt. Enligt tidningen BLT ska Jomshof haft följande förklaring till massmordet på Utöya:

”En viktig förklaring till det som hänt är det mångkulturella samhället där grupper ställs mot grupper”

Nyheter 24 har även försökt nå Jomshof utan resultat däremot har hans twittrande under dagen markant ökat med olika typer av bortförklaringar angående sitt utspel:

 

 

Några av alla de reaktioner som kommit på twitter mot Jomshofs uttalande:

 

 

 

Jomshof får stöd av sin partikamrat Oleg Datsishin i vårat kommentarsfält:

Oleg


Stötta vår verksamhet