Granskning

SD kollapsar i Dalarna – tre avhopp, en nerlagd förening och ytterligare nazist på SD-mandat inom loppet av en vecka

Written by Henrik Johansson

Under tisdagen hade flera kommunfullmäktigen i Dalarna sitt öppnande och det blev sorgliga tillställningar för SD i Dalarna. Under loppet av en vecka har nämligen tre SD-politiker hoppat av, en till nazist har tagit plats på SD-mandat och en hel lokalförening har lagts ner i protest. Bara tre veckor innan detta så uteslöts SD Dalarnas ordförande Madelene Vestin

Borlänge: Efter fler avhopp och uteslutningar i SD Borlänge fick den aktive nazisten Per Sjögren en ordinarie plats i kommunfullmäktige. Sjögren har hörts diskutera allt från budgetfrågor till allmänt chittchatt med både aktiva och uteslutna SD-politiker. Sjögren själv har ofta skrutit om sin vänskap med SD-politikerna i fullmäktige och han var inte sen på att berätta för sina vänner om IRM:s närvaro under gårdagens kommunfullmäktige:

Sven Hellström (grön jacka till höger i bild) uteslöts redan 2015 efter att han dömts för brott mot knivlagen men har sedan dess setts kampanja tillsammans med SD för att stoppa ett moskébygge.

Vansbro: Här har hela kommunföreningen hoppat av i protest mot att Madelene Vestin uteslutits av partitopparna nere i Stockholm. I en skrivelse till partisekretariatet liknar kommunföreningen Sverigedemokraterna vid Nordkorea: ”Likt en nordkoreansk modell där all avsaknad av logik är så uppenbar att beslutet framstår som helt obegripligt för en sunt tänkande människa”.

Ordförande i SD Vansbro säger till Dalademokraten att han tappat allt hopp om partiet.

Hedemora: Här har visserligen SD aldrig närvarat men nu har de som blev invalda på SD-mandat officiellt hoppat av, något som SD Hedemoras ordförande Jenny Nordahl inte vill kommentera. Däremot säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Hanson (S) att ingen kommer sörja dem:

– De har ändå inte varit närvarande på kommunfullmäktige, säger han.

Falun: Här har SD-politikern Bo Lindén från Vika i Falun begärt utträde från partiet. Orsaken är uteslutningen av länsordföranden Madelene Vestin.

SD:s politiska fiasko i Dalarna slutar inte här. När Dalarnas Tidning sammanfattade SD:s mandatperiod i halvtid så kom de fram till att väljarna blivit rejält lurade:

Partiet brukar skylla på att man inte ingår i någon av Dalarnas politiska ledningar. Men kommunallagen ger även oppositionspartier och -politiker flera möjligheter till påverkan. Man kan skriva motioner om partiets politik. Man kan ställa interpellationer till kommunledningen, och på så sätt utkräva ansvar av de styrande. Man kan lägga en egen budget (det viktigaste lokalpolitiska instrumentet!) som förklarar hur partiet skulle ha förvaltat makten om man väl fått chansen.

I sex dalakommuner har SD inte gjort någonting av detta. Dessa är Gagnef, Hedemora, Mora, Rättvik, Vansbro och Älvdalen. 3605 väljare i Dalarna har, så här långt under mandatperioden, alltså inte fått ett enda politiskt initiativ från SD. I ytterligare fyra – totalt tio kommuner i länet – har partiet inte lämnat in en fullständig budgetmotion. Och då har man ändå haft 2,5 år på sig.

Totalt har SD Dalarna fått tre aktiva nazister på SD-mandat bara i Dalarna, fler uteslutningar och avhopp än vi hunnit hålla reda på. Samtidigt har SD kostat skattebetalarna 7,6 miljoner kronor, pengar som skulle gått till politik men som i slutänden hamnat i Stockholm och i våra lokala SD-politikers fickor.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 3.1K
    Delningar